Expo World

Целият свят в едно изложение

Личната карта може да стане ключ за всички болници

За целта НЗОК ще отдели 1 млн.лв.

От септември т.г. пилотно в няколко големи болници у нас пациентите ще се приемат за лечение, след като поставят личната си карта в специални четци. При изписването си те пак ще извършват същото действие, а здравната каса ще покрива разходите за терапията им само през „маркирания период“. Това ще е първата стъпка към ефективен контрол върху дейностите, които отчитат болниците, заяви пред „Труд“ д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК.

Очаква се до края на годината личната ни карта да стане „ключ“ за всички болници. За целта НЗОК ще отдели 1 млн. лв. Надзорният съвет вече възложи на управителя да обяви необходимата обществена поръчка и победителят да се заеме с осигуряването на новия „ключ“ към системата. Без лична карта вече ще е невъзможно да постъпиш в болница, ако не си с опасност за живота.
„Личната карта не може да свърши 100% работа, т. е. да осигури пълна яснота какво се случва в дадения момент с пациента. Но ще реализира възпиращ ефект по отношение на източването на НЗОК“, смята д-р Тодорова.

Друг проблем е, че хронично болни не престават да пълнят отделенията за активно лечение (т.е. за пациенти с остри състояния). В останалите страни от ЕК те се поемат от структури за продължително лечение, а терапията в специализираните отделения не е толкова скъпа. „Отделенията за продължително лечение могат да се обособят във всяка една болница и в част от общинските“, коментира д-р Тодорова.