Expo World

Целият свят в едно изложение

Лекарските грешки убиват повече от рак и СПИН

Отложиха делото срещу хирурга от „Пирогов”причинил смъртта на Галина Нигохосян за 2 април

По данни на Световната здравна организация грешките на лекарите днес водят до смърт по-често от нещастните случаи по пътищата, самолетните катастрофи, рака и СПИН-а. Във Великобритания от лекарски грешки всяка година умират 70 хил. души, в САЩ – от 44 до 98 хиляди.

В България не се води подобна статистика. „Медицинските дела” рядко се огласяват. Невинаги лекарската грешка се явява съзнателна заблуда, по-често тя е следствие на нехайство, небрежност и дори невежество, твърдят самите лекари.
За лекарските грешки може да се съди само по официалните жалби на болните. Хората страдат главно от некачествена диагностика и лечение, както и от организационни недостатъци. Но дори и когато се окаже, че лекарската грешка е налице, до дело в съда рядко се стига. Най-често заведените дела се прекратяват. Причините най-често са липса на престъпен състав, амнистия или неустановяване на лицата, причастни към произшествието. Честа практика в някои европейски страни и в САЩ е компенсирането в досъдебния период на лекарските грешки. Болниците предпочитат да изплащат огромни суми, вместо да пострада имиджът им. Не всички пострадали имат сили да започнат война с хората в бели престилки.
В медицината съществува понятието „неблагоприятен изход”, който не може да бъде предвиден. Например дават на болния лекарство, а той … побледнява, посинява и се задушава.

Млади семейства почернeни за цял живот

„Нека да спрем погубването и почернянето на млади семейства в България.” Това искане бе извело преди години над 100 души на протест пред Народното събрание. Митингът бе и в памет на 19-годишната Деяна Георгиева, която почина, след като в продължение на 42 дни четири болници така и не успяха да й поставят диагноза.

Младата жена 42 дни се бори за живота си, без лекарите да могат да й поставят диагноза. Трагедията с момичето започва на 12 септември 2011 г., когато постъпва за раждане в АГ „Шейново”. След 10-часова неефективна родова дейност лекарите изваждат бебето чрез секцио. На четвъртия ден изписват родилката, но след прибирането й вкъщи тя вдига висока температура и започва да повръща.

След това Деяна е лекувана в четири болници – „Шейново”, Инфекциозна, „Пирогов” и Александровска, но на 24 октомври умира. След жалба от близките на Деяна Агенция „Медицински одит” и прокуратурата започнаха проверки. Болниците „Шейново” и „Пирогов” ще бъдат санкционирани заради грешки при лечението на 19-годишната родилка, съобщи тогавашният здравен министър Стефан Константинов.

Години след тази трагедия 30-годишна жена и бебето й починаха след раждане в габровската болница. Близките твърдят, че лекарска грешка е довела до трагедията. Смъртта на Десислава Манолова и новороденото е истинска мистерия, тъй като жената кара безпроблемна втора бременност. Тя постъпва в болницата в Габрово жива и здрава ден след насрочената дата, а две седмици след това ражда момче, което по-късно умира. Младата жена се бори за живота си още седмица, преди да издъхне в плевенската Университетска болница.

Не по-малко трагичен е и случаят с Даниела – родилката, загубила живота си във варненска болница през 2013 г.

На 16 май 2013 г. Даниела Илиева прекрачва прага на варненска болница, за да роди второто си дете, но така и не излиза жива оттам. Младата жена е поредната починала родилка у нас. Роднините й са убедени, че причината за трагичния изход е лекарска грешка.

Черната хроника може да продължи до безкрай. В страната ни умират млади жени, отишли в болницата, за да родят детето си, на едно от първите места в света сме по смъртност на малки деца. И още, и още.

4 хиляди деца годишно се сдобиват с парализи и аутизъм

Поне 4 хиляди са децата, които всяка година стават жертва на различни лекарски грешки и остават инвалиди за цял живот, смятат учени от БАН в свой доклад. Точна статистика за броя на всички увредени от лекарски грешки хора в страната няма. Около 30 хиляди общо са известните деца и младежи от 4 до 21 години, които са придобили парализи, парези или аутизъм заради неправилно лечение. Причините са недостатъчна квалификация на специалистите, небрежност или липса на отношение към пациента. Голям е делът на ваксините, които предизвикват инвалидизиращи инциденти при някои от хлапетата. В същото време лекарите се оплакват от лошото състояние на медицинската апаратура, с която са принудени да работят.

Най-често грешат хирурзите

 
След тях се нареждат акушер-гинеколозите, стоматолозите, пластичните хирурзи и уролозите. Пазарът на услуги се развива и пострадалите стават все повече.
Последната дума при такива случаи остава за патоанатома, който извършва аутопсия. Но понякога дори и той не може да установи причината за смъртта.
Винаги има съмнения. Например, когато болният страда от цял букет заболявания, но нито едно от тях не би трябвало да доведе до смърт. Среща се и обратният случай: никаква патология, просто сърцето е спряло от трагична вест. Но това не може да се види при аутопсията.
Патоанатомите могат да разкажат за безброй най-невероятни лекарски грешки. Лекарите пропускат перфорирана язва с размер на половин стомах, инфаркт на миокарда, тумори, възпаление на белите дробове. Имало случай, когато при аутопсия патоанатомът обърнал внимание на това, че кожата на починалия е тъмносиня, а в плеврата на белите дробове има множество кръвоизливи. Оказало се, че по време на операцията апаратът за изкуствено дишане изключил и болният получавал само диазотен оксид – райски газ. Той умрял в съня си.

Смъртта на Галина Нигохосян е сред най-жестоките случаи на лекарска грешка

Младата жена издъхна в „Пирогов след операция по повод апандисит. Тогава тя беше едва на 32 години, в дома си остави дете на 10 месеца, което днес пита близките си всеки ден кога ще се върне мама. Как би могъл да отговори човек на подобен въпрос?

Малкото детенце никога няма да усети майчината милувка. На 4 април 2014 г. Емилиана ще стане на 3 годинки. Смъртта на нейната майка промени завинаги живота на три семейства.

Обществото ни и днес продължава да се пита как един млад, здрав човек отива на операция, и то по повод апандисит, и не излиза от болницата жив.

Младата майка потърсила помощ в спешната болница на 26 февруари 2012 г. с оплакване от болки в корема. Лекарите й предложили да се направи лапароскопска операция на възпаления апандисит. На 27 февруари в 19 часа започнала операцията, извършена от хирурга д-р Виктор Попов.

„Непрецизирано натискане с медицинско изделие – троакар при безкръвна операция по повод апандисит, е наранило коремната аорта на 32-годишната Галина Нигохосян-Николова и е причинило смъртта.” Това е записано в обвинителния акт срещу хирурга Виктор Попов от „Пирогов”, който е подсъдим за убийство по непредпазливост.

 

За да не страдат повече хора

Близките на Галина Нигохосян искат да няма други хора, които да страдат така, както те сега страдат, да няма повече млади хора, които да издъхват на операционната маса.

„Това е повече от убийство. Даже Христос не е умрял по този начин. Разпъната като Исус и прободена в абдоминалната аорта, с разрез от 1 см! С такава рана ще изтече цялата кръв за много кратко време”, казва д-р Емилия Чорбаджийска, свекърва на починалата Галя пред в. „Доктор”.

„Ние искаме само истината и от експертите, и от вещите лица. Аз принадлежа към лекарската гилдия, но не искам да прикриват фактите и да лъжат. Не може на операционната маса в „Пирогов” да причинят смъртта на млада жена, която не е имала никакви други страдания или заболявания ,които да усложнят работата на д-р Попов. В същия този период, само че други хирурзи, спасиха бореца „Багата“, който беше почти убит с удари с нож в сърдечната област при пиянско сбиване някъде по софийските улици”, уточнява д-р Чорбаджийска.

Първото дело на 10 март срещу д-р Попов бе отложено по познатите процедурни схеми. Следващото заседание е на 2 април.

Остава надеждата у близките на Галина, а и у нашето общество, че няма да се разиграват познатите ни процесуални номера, които водят до безброй отлагания във времето. „Правосъдието в България трябва да докаже, че наистина е независимо, искаме само едно – делото да бъде решено в съответствие с фактите, които говорят за проявена професионална самонадеяност от д-р Попов при извършване на операцията, и правилно да бъде приложен законът. Искаме справедливост, защото това е лекарска грешка. За да не бъдат нашите деца оперирани по такъв начин и с подобен резултат, най-после трябва да има наказани за своята безотговорност и немарливо отношение към работата си. Това определено е лекарска грешка от страна на д-р Попов”, категорична е д-р Чорбаджийска.