Expo World

Целият свят в едно изложение

Великден в оператата със световно име в музиката

Джампиеро Собрино е прочут кларинетист и директор на Арена ди Верона

Седмица преди настъпването на Великден, на 11 април в 19.00 ч., Софийската опера и балет кани публиката на специално събитие с участието на прочутия кларинетист Джампиеро Собрино. Той е артистичен директор на Арена ди Верона. Концертирал е с голям успех по целия свят.

Джампиеро Собрино е роден в Пиемонт, Италия. Завършва с отличие кларинет в Консерваторията в Алесандрия. Участва в значими международни конкурси в Генуа, Рим, Палми, Анкона, Торино, Колмар и Париж. На 20 години е назначен за първи кларинет солист на Симфоничния оркестър на РАИ в Торино и във филхармонията на същия град, пост който заема в продължение на 10 години до 1994. От 2004 е на същата позиция в оркестъра на Фондация „Арена ди Верона“.

Джампиеро Собрино е сътрудничил с най-големи диригенти и музиканти, сред които сър Джордж Шолти, Ленърд Бърнстейн, Джеймс Ливайн, Мстислав Ростропович, Лорин Маазел, Рикардо Мути, Волфганг Савалиш, Зубин Мета, Джузепе Синополи, Пиер Булез. Свирил е на сцени в Рим, Неапол, Верона, Монако, Триест, Загреб, Санкт Петербург, Хамилтън, Банкок. Репертоарът му включва творби на Моцарт, Салиери, Доницети, Меркаданте, Понкиели, Вебер, Росини, Брух, Дебюси и др. Представял е премиерно концерти от Ваки, Кола, Галанте и Бакалов.

Избран е за първи кларинетист на филхармоничния оркестър на Лисабон за голямо международно турне, също и като кларинетист солист на венецианското Биенале, Моцартовия фестивал в Прага, Музикалния септември в Торино, Есенния фестивал в Париж, Фестивала „Панатинайкос”, Музикалния фестивал в Самобор, Международния фестивал на изкуствата в Ню Йорк, в Аликанте и в Екс-ан-Прованс. Преподавал е в консерватории и музикални училища и е водил майсторски класове в Италия, Франция, Испания и Канада. Участвал е в много концерти и записи на камерна музика.

Сред последните му изяви са участия с „Ню Инглънд Симфони“ в „Карнеги Хол“, с оркестрите на Мексико, Атина, с филхармониите на Киев, Торонто, Вюртемберг и Пекин, с Монреалски камерен оркестър и „Камерата Бохемика“ – Прага. Изнася концерти на международните фестивали в Авиньон, Прага, Тайпе, Будапеща, Монтевидео, Нанси, Братислава, Стокхолм, Цюрих.

За първата си среща със софийската публика Джампиеро Собрино е избрал творби на Росини, Доницети и Верди/Басси. Ще прозвучат увертюрата от операта „Вилхелм Тел“, Увертюра и прелюдия от „Макбет“, Фантазия за кларинет от „Риголето“.

„Великден в Операта“ във втората си част включва операта „Селска чест“ от Маскани. Участват солистите Радостина Николаева, Мартин Илиев, РумянаПетрова, Бисер Георгиев, Цвета Сарамбелиева, хор и оркестър на Софийската опера и балет. Диригент ще бъде познатият от гала концерта на Александрина Пендачанска през декември 2013 Дамиан Йорио.