Expo World

Целият свят в едно изложение

Тръгна делото за лекарска грешка в Софийски градски съд

Обвиняем е хирургът от „Пирогов“ – д-р Попов

Хирургът от Пирогов д-р Виктор Попов се яви днес в съда. Той е обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост на Галина Нигохосян-Николова, която почина от операция на апендисит на 29 февруари 2012 г. Според прокуратурата лекарят е срязал коремната й аорта, докато я оперирал безкръвно, а след това не е реагирал адекватно. Защитник на д-р Попов е адвокат Иво Найденов, консултант по делото е бившия софийски градски прокурор Николай Кокинов. В обвинителния акт е записано, че при безкръвната операция (лапароскопия) Попов е срязал коремната аорта на Николова, което довело до обилно кървене.  Разследващите смятат, че вместо веднага да премине към обикновения оперативен метод и да спре кървенето, лекарят се е забавил, което се е оказало фатално за пациентката.

В случая за конкретното нарушение обвиняемият Попов не е прецизирал натиска при използване на медицинското изделие – троакар, вследстгвие на което е наранил коремната аорта. „Вкарването на троакара в коремната кухина е е извършено немарливо, обвиняемият Попов е знаел правилата за оперативна техника при лапароскопска операция, но не е предвиждал, че ще нарани коремната аорта, но е бил длъжен и е можел да предвиди настъпването на обществено опасните последици“, пише в обвинителния акт.

На днешното заседание съдът разпита първите свидетели по делото. Съпругът на Галина Николова и нейните родители разказаха за случилото се на съда.

Разпитани бяха и лекарите от УМБАЛСМ „Пирогов“, както и медицинските сестри, които са участвали в операцията. Разпитите протекоха спокойно. Бяха предоставени и веществени доказателства по делото, които бяха разгледани от свидетелите.

Делото ще продължи на 19 май с разпит на останалите свидетели, както и на вещите лица, назначени по делото.

Близките на Галина Нигохосян искат да няма други хора, които да страдат така, както те сега страдат, да няма повече млади хора, които да издъхват на операционната маса.

В залата те носеха значки със снимка и надпис „Справедливост за Галя“, защото тяхната цел е да се докаже каква е била истината и да се даде справедлива присъда на д-р Виктор Попов, която ще покаже на цялото общество проблемите в здравеопазването. Надяват се да има и законодателни промени, които да регламентират задължително записване на диск на лапароскопските операции. Целта е да се въведе контрол при изпълнението на служебните задължения на този толкова рисков бранш в хирургията.