Expo World

Целият свят в едно изложение

Безплатен куклен концерт спектакъл „Петя и вълкът“

Студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” пресъздават музикалната приказка на Прокофиев

На 26-ти и 27-ти април, от 11 ч., в концертната зала на Националната музикална академия в София ще се състои кукленият концерт спектакъл „Петя и вълкът“. Детската музикална приказка за разказвач и оркестър от Сергей Прокофиев ще бъде пресъздадена от студенти от НАТФИЗ и НМА, за да може деца и родители да се потопят във вълшебния свят на цветни и музикални персонажи и игри на светлини и звуци.

Събитията се осъществяват по програма, която цели да даде възможност за изява и обмен на идеи между млади български музиканти и артисти. Организаторите избират именно произведението на Прокофиев, защото дава свобода за експерименти във визуалната и музикалната интерпретация на класическото звучене. Съвместният проект между НМА и НАТФИЗ ще запознае деца между 5 и 12 години с красотата на различните музикални инструменти, които са и главните герои в кукления концерт спектакъл.

„Искаме да запознаем възможно най-много деца с нетрадиционния преразказ на симфоничната приказка,както самият Прокофиев я определя, „Петя и вълкът“. Малките ще могат да се докоснат до класическата музика по забавен начин, защото всеки един от персонажите се превъплъщава в различен музикален инструмент. Например Птичката се „играе” от флейта, Котката – от кларинет, Петя – от щрайховата група, Вълка – от три корни и т.н.“, разказва Маргарита Илиева, организатор на спектакъла.

Режисьор на съвременния прочит на музикалната приказка е Елза Лалева, известна с други детски постановки като „Приказка за щастието“ и „Бебешка пиеса“. Диригент на концерта спектакъл е Георги Патриков, който също има богат опит в организацията и провеждането на редица музикални постановки за деца в София и страната.

Сергей Прокофиев написва „Петя и вълка” през 1936 г. и то само за 4 дни. Прекрасната музика и достъпният сюжет бързо превръщат творбата в едно от най-изпълняваните музикално-образователни произведения в света . „Петя и вълкът“ е представяна в различни интерпретации в страната и чужбина, като ролята на разказвача се е изпълнявала от имена като Дейвид Бауи и Стинг.

Кукленият спектакъл концерт „Петя и вълкът“ ще се състои в концертната зала на НМА „Проф. Панчо Владигеров“  на адрес: бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ 96 на 26-ти и 27-ми април, от 11 ч. Продължителността на спектакъла е приблизително 40 минути. Входът е свободен.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европе