Expo World

Целият свят в едно изложение

България проучва опита на Франция в планинския туризъм

Заместник-министърът на МИЕ се срещна с президента на клъстер “Montagne”

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев се срещна с президента на клъстер “Montagne” Ксавие Гало-Лавале и обсъди с него сътрудничеството между България  и Франция в развитието на планинския и ски туризъм.

Убедени сме, че страната ви има много голям потенциал да разгърне планинските си зони за четири сезона така, че те да не бъдат само ски курорти, подчерта гостът. Според него България има изградена култура, опит и история в планинските дейности и те трябва да се използват максимално, за да бъде конкурентна на международните пазари. Зам.-министър Ботев акцентира, че е от особено значение да се анализира спецификата на региона, което поставя нови качествени изисквания пред туристическата индустрия.

Г-н Лавале изтъкна, че Франция би била много щастлива да предаде своя над 100-годишен опит за устойчивото на туристическата дестинация България. Експертът посочи като големи плюсове стратегическото географско положение на нашата държава и големия социален ефект за развитието на туристическия отрасъл в области с голяма безработица и по-ограничена професионална реализация на хората. Той поясни, че в района на Рила например има потенциал за откриване на 7000-10 000 работни места. За България това е чудесна възможност да създаде на своя територия истинска международна туристическа дестинация и с качествен продукт да конкурира други страни, при това с перспектива за няколко десетилетия напред. Тя трябва да се възползва от това, с което разполага като съществуваща инфраструктура, занаяти, земеделие, култура, история, подчерта френският експерт.

Клъстер “Montagne”е публична асоциация, която обединява специалисти в областта на  устройството на територията, инженеринга и организирането  на дейности, свързани със строителство на обекти за планинския туризъм. Компанията развива съвместни проекти с Казахстан, Турция и други държави, а нейни специалисти създадоха и в момента управляват комплекса в Сочи, който бе домакин на последните зимни олимпийски игри.