Expo World

Целият свят в едно изложение

Остани „без дъх” за една добра кауза

Атрактивното събитие е под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова

За втора поредна година Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония (БОППХ) организира кампания, с цел да повиши вниманието към рядката болест. Кампанията носи името „Бездихание” и всяка година има различна форма. Тази година организацията избира поход в планината Витоша, като символичен акт на подкрепа. Атрактивното събитие е под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

 

Събитието ще се проведе на 17 май 2014 г. /събота/ от 10:00 ч. Инициатива се подкрепя от музиканти, журналисти, актьори, преподаватели, пациенти и техните близки и има за цел да изрази съпричастност чрез една приятна разходка сред природата.

 

Повече за кампанията на www.bezdihanie.bg или на www.facebook.com/bezdihanie

 

Всеки може да се запише за участие тук: http://bit.ly/1k0y6Mn

 

 

Бездихание е кампания на сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония”, чиято цел е да предоставя информация за рядкото, но сериозно заболяване пулмонална хипертония, както и всякакви съпътстващи инициативи и дейности на Сдружението.

Повече информация може да намерите тук: www.facebook.com/bezdihanie и www.bezdihanie.bg

 

 

БОППХ е сдружение, основано през 2012 г. от група пациенти и съмишленици, страдащи от пулмонална хипертония, със следните цели:

–            да насърчи контактите и съпричастността между пациентите;

–            да подобри тяхното психическо и физическо благосъстояние чрез форми на подкрепа от личен, организационен и финансов характер;

–            да спомага за разпространението на научната информация за заболяването;

–            да спомага за сътрудничеството с други сходни асоциации на национално и международно равнище, насочено към постигане на общи цели.

 

 

Пулмоналната хипертония е рядко заболяване, което води до стесняване на кръвоносните съдове в белите дробове. Артериите, които пренасят кръв от сърцето до белите дробове, се стесняват по причини, които не са напълно установени. Сърцето се мъчи да изтласка кръв през стеснените артерии. Кръвното налягане в белите дробове се повишава и сърцето се уголемява. С времето преумореното сърце се износва, което може да доведе до сърдечна недостатъчност. Симптомите включват недостиг на въздух и лесна физическа умора, а понякога замаяност и пристъпи на загуба на съзнание.

 

Пулмоналната хипертония често се бърка с астма, сънна апнея, ХОББ или други общи заболявания, което забавя поставянето на правилна диагноза с години. Липсата на адекватна терапия може да бъде фатална за живота на пациента. До този момент в България липсват препарати за интравенозно приложение при пациенти с пулмонална хипертония от групата на простеноидите. За пациентите е особено важно да получат достъп до европейски клиники, в които се извършва трансплантация на бели дробове или комбинирана трансплантация на сърце и бял дроб. Това би ги върнало към нормален живот.

 

Официален клип за кампанията:  https://www.youtube.com/watch?v=P2OwzVDd_KM .