Expo World

Целият свят в едно изложение

Най-големите герои са най-малките

Министерство на здравеопазването работи по Национална програма за грижа за недоносените деца

В Специализирана болница за активно лечение по детски болести – София олимпийският шампион Румяна Нейкова и известният водещ Ники Кънчев дадоха старт на  информационната кампания „Най-големи герои са най-малките“, организирана от фондация „Нашите недоносени деца“. Целта на кампанията е да постави във фокуса на общественото внимание нуждата от специални грижи за недоносените деца, тъй като всяко десето бебе в България се ражда недоносено. Все още темата не се дискутира в българското обществото и често родителите на недоносени новородени се оказват в ситуация, в която не знаят какво да очакват, какви са нуждите на детето им и към кого да се обърнат за подкрепа. На пресконференцията присъстваха и водещи неонатолози, които очертаха основните проблеми в здравните грижи за недоносените деца, а именно липсата на достатъчно специалисти в неонатологичните отделения, нуждата от високотехнологична апаратура и медикаменти, рехабилитацията след излизане от болницата. Поради ранното си раждане, недоносените бебета не са напълно развити и имат незрели органи и системи. Имунната система на недоносените деца е много крехка, поради което те са изключително застрашени от развитие на инфекции, които понякога могат да бъдат фатални. Тъй като белите дробове са недоразвити, при недоносени деца честотата на инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висока в сравнение с доносени.

 На събитието Румяна Нейкова и Ники Кънчев представиха видеоклиповете на кампанията с тяхно участие. Те подчертаха, че инициативата няма за цел да набира средства, а да предизвика съпричастност, защото всеки един може да подкрепи битката за  живот на недоносените деца по своите възможности. Всеки, който желае да изрази своята символична подкрепа може да го направи, като хареса Фейсбук страницата „Недоносени бебета“.

В инициативата, освен известните българи, се включват компании и медии, чрез които посланията да достигнат до широката общественост.

Съществена част от кампанията е походът „Най-големи герои са най-малките“, който ще се проведе на 17 май (събота) в Борисовата градина в подкрепа на недоносените деца. Той ще започне от 11:00 часа при езерото „Ариана“ и ще продължи към Лятната сцена, където ще има арт ателиета и изпълнения на детски формации.

„Усложненията при недоносените деца не са малко, поради неразвитостта на органите им. Нищо не завършва с изписването на детето от неонатологичното отделение – децата имат респираторни усложнения, развиват ретинопатии и имат нужда от рехабилитация. Остър проблем сега е, че няма достъп до рехабилитационни грижи в страната. Има региони, в които родителите имат големи транспортни разходи за грижата за децата. Това, което целим, е в цялата страна да има необходимите условия и ресурси, за да могат всички деца от всички региони да имат еднакъв достъп до рехабилитация. В момента се работи по Национална програма за грижа на недоносените деца, която в рамките на около 2 месеца трябва да бъде финализирана – тя ще обхваща няколко етапа, включително обучение на специалисти, което да доведе до много добри крайни резултати”, сподели доц. Ралица Георгиева, началник на отделението по неонатология на МБАЛ по детски болести – София.

„Стресът, който преживява едно семейство на недоносени дете, е неописуем. Те дори не знаят, че има специалност, посветена на недоносените деца. Ние искаме национална програма, която да показва на родителите къде и при кого да отидат, за да не се лутат в безтегловност.”, отбеляза проф. Боряна Слънчева, национален консултант по неонатология.

Олимпийският шампион Румяна Нейкова, лице на кампанията „Най-големи герои са най-малките” сподели „Аз също съм родител и наистина, гледайки отстрани, лесно е да печелиш златни медали, но по-трудно е да си родител. За съжаление, училище за родители няма, а проблемите идват без да ги очакв аме. Все още децата нищо не разбират, но живота на родителите им се променя на 180 градуса.”

„Не бива да подценяваме тези 1000 грама. Те се борят! Те оцеляват! Толкова много медийни партньори показва, че обществото ни е узряло за подкрепа и съпричастност към най-малките”, изтъкна Ники Кънчев, журналист, водещ и лице на кампанията.

 „Когато си родилка, имаш хиляди въпроси, какво остава, ако имаш недоносено дете?” повдигна въпросът и модератора на събитието, актрисата Силвия Лулчева.

Всеки може да се включи в кампанията „Най-големи герои са най-малките”, просто като хареса Фейсбук страницата „Недоносени бебета”.

 


 

Данни, статистика, проблеми на недоносените деца

  • Преждевременно роденото бебе може да тежи от около 600 до 2500 гр., като има случаи и на оцелели деца с тегло под 500 грама. Дължината е от 35 до 45 см.
  • Продължителността на пребиваване в кувьоз зависи от индивидуалните особености на детето, като всички медицински манипулации се извършват в кувьоза. Средната продължителност на периода за адаптация с обкръжаващата среда при недоносените деца е 1-2 месеца.
  • При недоносени деца честотата на инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висока в сравнение с доносени. При децата, родени между 28-та и 32-та гестационна седмица, 60% се хоспитализират през първата година от живота им поради инфекции на дихателните пътища. Протичането е много по-тежко и тези деца се нуждаят от специализирано скъпоструващо лечение в интензивно отделение.
  • Голяма част от недоносените деца, особено тези родени под 1500 гр. страдат от мозъчни нарушения /кръвоизливи/, които в дългосрочен аспект могат да доведат до ДЦП /детска церебрална парализа/, епилепсия, нарушено нервно-психическо развитие.
  • Имунната система на недоносените деца е много крехка, поради което те са изключително застрашени от развитие на инфекции, които понякога могат да бъдат фатални.
  • Голяма част от преждевременно родените деца са застрашени от зрителни проблеми и в частност ретинопатия. Погрешно е схващането, че развитието на ретинопатия е свързано с престоя в кувьоз. Всъщност причината е в незрялостта на кръвоносните съдове и системи на бебето, а основния рисков фактор е изключително ниското тегло под 1500 гр. и раждане преди 32 гестационна седмица. Ако не се лекува навреме, ретинопатията може да доведе до ослепяване. За съжаление България е една от малкото страни, в която все още няма работеща програма срещу ретинопатия.


 

Фондация „Нашите недоносени деца”

Фондация „Нашите недоносени деца“ е създадена през 2012 година в подкрепа на недоносените деца и техните семейства.

Екипът на Фондацията има за цел да осигури пълна информация и подкрепа за родителите на недоносени деца. В тази връзка в момента се разработва наръчник за родителите, който събира в себе си цялата важна информация от раждането до изписването на недоносеното бебе, а също и грижите за него след това. Фондацията активно работи по създаването на групи за емоционална и психологическа подкрепа за родителите, където те да обменят опит помежду си и да могат да се консултират с психотерапевти във връзка с техните преживявания, страхове и емоции. Амбицията на ФННД е психолози да бъдат на разположение на родителите във всяко едно отделение в страната. Първата стъпка е направена, като от началото на тази седмица /12 май, понеделник/ клиничен психолог, доброволец към фондацията, ще бъде на разположение на родителите в неонатологичното отделение към Първа АГ болница „Св. София“.

Чрез благотворителните събития на фондация „Нашите недоносени деца“ е закупена медицинска апаратура за над 30 отделения в цялата страна. Организацията активно работи и във връзка с повишаване на информираността на майките за това колко важна е майчината кърма за развитието на недоносеното бебе. В тази връзка съвместно с Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“ бяха поставени информационни табла в отделения в цялата страна, които да помогнат на майките да съхранят кърмата си в периода на раздяла с бебето.