Expo World

Целият свят в едно изложение

Две години без Галя

Близките на младата жена се надяват, че законодателни промени ще регламентират записа на лапароскопските операции

Галина Артин Нигохосян – Николова. Името на красивата, млада жена в последно време се споменава често в медиите. За съжаление обаче причината затова е много, много тъжна. Галина почина едва на 32 години в Пирогов и остави малко детенце, което сега расте заобиколено от невероятните грижи на баща си, баби, дядовци, роднини, близки. Но без човека, от когото едно дете се нуждае най-много – майката. Малката Емилияна всеки ден пита за нея, очаква да я види, да я прегърне.  Близките й дават някакви обяснения, но до кога ли?

Трагичната и нелепа смърт на Галина не остави нито един човек равнодушен. За нея скърбят не само най-близките й хора, но и всеки, узнал за жестоката участ на младата жена и нейното семейство.

Лапароскопска операция на апандисит отне живота й. Естествено е, ние, които не разбираме от сложната медицина днес да си задаваме безброй въпроси, да се питаме какви са плюсовете и минусите при подобна операция, има ли виновни за случилото се. Защото всеки от нас може да бъде на мястото на Галина и нейните близки.

В момента тече дело срещу човека, причинил смъртта на Галина Нигохосян – д-р Виктор Попов от “Пирогов”.

32-годишната жена постъпва в „Пирогов“ с оплаквания от обострен апандисит и няколко дни по-късно умира след масивна кръвозагуба. Проверката по случая установи, че виновен за смъртта на Галина е хирургът Виктор Попов, който извършва ендоскопската интервенция.

Какъв ще бъде изходът от делото? Последната дума естествено ще има Темида.

Ние обаче междувременно потърсихме информация за този вид интервенция.

 

Безкръвните операции – нож с две остриета

Безкръвната операция е съвременен метод на оперативно лечение, при който няма оперативен разрез, няма кръвозагуба, няма травматизъм на тъканите… Тази техника на специализиран медицински език се нарича ендоскопия – ендо (вътре), скопия (гледам), или лапароскопия (оглед в коремната кухина). Скалпелът, ножицата, конците, дренажите, болезнените превръзки, тежките коремни разрези, мъчителният престой в болницата са на път да останат в историята на оперативното лечение благодарение именно на безкръвната операция, четем в Интернет.

Безкръвните операции се прилагат в областта на хирургията (жлъчнокаменна болест, остри и хронични апендицити, хернии и др.); урологията (възпаления на простатната жлеза идр.); гинекологията (стерилитет, кисти на яйчниците, патология на маточните тръби, извънматочна бременност, миома на матката и др.)

Точност, прецизност, опит

Коремната кухина, се надува с въглероден двуокис, за да се създаде оперативно пространство. Фактически, коремът се надува като балон и коремната стена се издига като купол над вътрешните органи. Вкарват се няколко троакара (метален инструмент във формата на тръбичка с диаметър  от 5 до 15 мм). През един от тях се вкарва оптична система за визуализиране на оперативното поле. През останалите се вкарват инструментите за резекция, фини и малки по размери, с които се извършва безкръвната операция. Този метод изисква от хирурга изключителна точност, прецизност и опитност и в същото време готовност да се премине към класическа операция ако се наложи.

Предимствата на безкръвната резекция

Предимствата са в три основни посоки: първо, липсата на тежки коремни разрези, на масивна кръвозагуба и на травматичност на тъканите. Неслучайно този метод се нарича най-щадящата оперативна интервенция. Второ – той позволява фина селекция при оперирането на органите, при която се запазва голям процент от здравата тъкан. Трето, бързото следоперативно възстановяване на пациента – до две денонощия той може да напусне стационара и да се прибере в къщи, а за една седмица се възвръща напълно трудоспособността…

Съществуват ли рискове и неблагополучия?

Най-голям е рискът троакарът да нарани кръвоносен съд или черво. Вероятността за такива травми е по-голяма при по-слаби пациенти, или тези, които са имали предишна коремна операция. Първият троакар по принцип се вкарва на сляпо. Макар че такива наранявания се случват рядко, те могат да доведат до тежки последствия: нараненият съд предизвиква опасен за живота кръвоизлив, а нараненото черво – перитонит. Изключително важно е подобни такива травми да бъдат открити колкото се може по-рано и реакцията за овладяването им да бъде много бърза и точна.

Да припомним отново. “Непрецизирано натискане със медицинско изделие – троакар – при безкръвна операция на апандисит е наранило коремната аорта на 32 годишната Галина Нигохосян и е причинило смъртта й на 29 февруари 2012 г”. е записано в обвинителния акт срещу хирурга от “Пирогов” д-р Попов.

Първите свидетели по делото

На заседание от 2 април 2014 г. съдът разпита първите свидетели по делото. Съпругът на Галина Николова и нейните родители разказаха за случилото се.

Разпитани бяха и лекарите от УМБАЛСМ „Пирогов“, както и медицинските сестри, които са участвали в операцията.  Бяха предоставени и веществени доказателства по делото, които бяха разгледани от свидетелите.

Делото ще продължи на 19 май с разпит на останалите свидетели, както и на вещите лица, назначени по делото.

Близките на Галина Нигохосян искат да няма други хора, които да страдат така, както те сега страдат, да няма повече млади хора, които да издъхват на операционната маса.

Те искат да се докаже истината, да се даде справедлива присъда на д-р Виктор Попов, която ще покаже на цялото общество проблемите в здравеопазването. Надяват се да има и законодателни промени, които да регламентират задължително записване на диск на лапароскопските операции. Целта е да се въведе контрол при изпълнението на служебните задължения на този толкова рисков бранш в хирургията.