Expo World

Целият свят в едно изложение

Дело за лекарска грешка

Делото за смъртта на младата майка Галина Нигохосян Николова продължава на 18.06.2014 г. в СГС

Поредното гледане на делото за смъртта на младата майка Галина Нигохосян-Николова, която почина преди 2 години от масивна кръвозагуба след  операция от апандисит, ще се проведе на 18.06.2014 г. сряда от 9.30 ч.в Съдебната палата, София.

Прокуратурата заведе дело за смърт по непредпазливост срещу хирурга от „Пирогов“ д-р Виктор Попов , който според обвинителния акт е обвинен за извършено престъпление по член 123, ал. 1 от НК за това, че:

На 27.02.2012 г. в Трета хирургическа клиника на Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина “НИСП Пирогов” като лекар – хирург-оператор, поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност – медицинска дейност – ендоскопска хирургия, нарушавайки правилата на Наредба 20 /23.06.2010 г. за утвърждаване на общи медицински стандарти по хирургия, неврохирургия, гръдна хирургия, кардиохирургия, съдова хирургия, детска хирургия, пластично-възстановителна и естетическа хирургия и лицево-челюстна хирургия, причинил смъртта на Галина Артин Нигохосян – Николова 32 годишна, майка на момиченце на няколко месеца , която починала на 29.02.2012 г.

Близките на младата жена са твърдо решени делото да приключи със справедлива присъда, която да възмезди д-р Попов за отнетия от него живот на една млада жена и майка. Правосъдието в България трябва да докаже, че наистина е независимо. Те искат само едно – делото да бъде решено в съответствие с фактите, които говорят за проявена професионална самонадеяност от д-р Попов при извършване на операцията и правилно да бъде приложен законът. Искат справедливост, защото това е груба лекарска грешка.

Тяхната благородна цел при започване на съдебното разследване на случая е да се предотвратят други подобни случаи на смърт на млади хора от груби лекарски грешки.

Галина Нигохосян – Николова беше много ерудиран млад човек, влюбена съпруга и най-добрата майка на Емилиана, която тогава беше на 10 месеца. Никога не е страдала от болести, държеше много да поддържа здраво тялото си, да спазва правилата в живота и отдаде целия си живот на другите. Тя не понасяше несправедливостите и се бореше винаги правдата да възтържествува, каквото и да й струваше това.

Недопустимо е в наши дни един млад живот да се прекъсне по този нелеп начин, както и са недопустими опитите на лекарите от УМБАЛСМ „Пирогов“ да оправдаят собствената си небрежност с твърдения за повреда на уреда, с който  е извършена операцията.