Expo World

Целият свят в едно изложение

Доктор от “Пирогов” отново пред Темида

Делото за смъртта на младата майка Галина Нигохосян е насрочено за 24.09. в СГС

За 24 септември от 9.30 ч. е  насрочено поредното заседание по делото за смъртта на Галина Нигохосян-Николова. На 18 юни 2014 г. делото беше отложено по здравословни причини, изтъкнати от обвиняемия д-р Виктор Ромилов Попов.

Младата жена почина преди 2 години от масивна кръвозагуба след  операция от апандисит.

Прокуратурата заведе дело за смърт по непредпазливост срещу хирурга от „Пирогов“ д-р Виктор Попов , който според обвинителния акт е обвинен за извършено престъпление по член 123, ал. 1 от НК за това, че:

На 27.02.2012 г. в Трета хирургическа клиника на Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина “НИСП Пирогов” като лекар – хирург-оператор, поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност – медицинска дейност – ендоскопска хирургия, нарушавайки правилата на Наредба 20 /23.06.2010 г. за утвърждаване на общи медицински стандарти по хирургия, неврохирургия, гръдна хирургия, кардиохирургия, съдова хирургия, детска хирургия, пластично-възстановителна и естетическа хирургия и лицево-челюстна хирургия, причинил смъртта на Галина Артин Нигохосян – Николова 32 годишна, майка на момиченце на няколко месеца , която починала на 29.02.2012 г.

Днес малката Емилиана вече ходи на детска градина, има много приятели и любими игри. Расте заобиколено от грижи и любов. Баща й – Атанас Николов, бабите и дядовците, роднините, всички обожават малката красавица. Колкото повече расте, толкова повече заприличва на майка си – красива, умна, с очи отворени към красотата на света. Еми говори немски, пее песнички, като майка си от сега обича да пътува из големия свят. Недоумява обаче защо майка й все не идва да я вземе, пита и разпитва, иска да знае къде е, кога най-сетне ще дойде при своето любимо дете. На тези въпроси обаче никой не може да й отговори. Болката става още по-непоносима, та кой ли  би могъл да обясни на това дете, че майка му е мъртва, че никога няма да го прегърне, да го нацелува, да го гледа как расте. Едно дете на три години не може да схване смисъла на тази страшна дума, още по-малко да разбере как така – отиваш в болница, за да те лекуват, а излизаш от там мъртъв.

И възрастните нямат обяснение, защото България е страна, в която здравеопазването бе сочено като едно от най-добрите в света. Тогава, какъв е отговорът? След смъртта на Галина Нигохосян, дори и хора, които не я познават, научили от медиите за случилото се, направиха своите изводи и коментари. А те не бяха никак ласкави за родното здравеопазване. Защото хората не са чули до ден днешен за наказан лекар.

Очакват обаче отговор от Темида.

На 25.09.2014 г. Галя щеше да навърши 35 години. Такава прекрасна възраст. Златно време за отглеждане на деца, за израстване в кариерата, време за живот…

Галина Нигохосян – Николова беше много ерудиран млад човек, влюбена съпруга и най-добрата майка на Емилиана, която тогава беше на 10 месеца. Никога не е страдала от болести, държеше много да поддържа здраво тялото си, да спазва правилата в живота и отдаде целия си живот на другите. Тя не понасяше несправедливостите и се бореше винаги правдата да възтържествува, каквото и да й струваше това.

Извън ужасната загуба, е време и за сериозни въпроси. До кога нашата държава ще си позволи да губи хора в разцвета на живота, способни, умни, хора, от които днес се нуждаем повече от всякога. И не само защото сме в Европа, и не само защото икономиката ни има нужда от интелектуален потенциал, а просто защото сме хора.

Близките на младата жена са твърдо решени делото да приключи със справедлива присъда, която да възмезди д-р Попов за отнетия от него живот на една млада жена и майка. Правосъдието в България трябва да докаже, че наистина е независимо. Те искат само едно – делото да бъде решено в съответствие с фактите, които говорят за проявена професионална самонадеяност от д-р Попов при извършване на операцията и правилно да бъде приложен законът. Искат справедливост, защото това е груба лекарска грешка.

Тяхната благородна цел при започване на съдебното разследване на случая е да се предотвратят други подобни случаи на смърт на млади хора от груби лекарски грешки.

Недопустимо е в наши дни един млад живот да се прекъсне по този нелеп начин, както и са недопустими опитите на лекарите от УМБАЛСМ „Пирогов“ да оправдаят собствената си небрежност с твърдения за повреда на уреда.