Expo World

Целият свят в едно изложение

Експерти нищят смъртта на Галина Нигохосян

Ще каже ли цялата истина за фаталната нощ д-р Виктор Попов

На 12.11.2014 г. от 9.30 ч. в СГС ще бъдат разпитани останалите свидетели и експерти по наказателно дело N598 от 2014 г.  срещу подсъдимия д-р Виктор Ромилов Попов, хирург в НИСП „Пирогов“, гр. София.

На делото от 24.09.2014 г. показания дадоха лекари, сестри, медицински персонал от НИСП “Пирогов”, както и доставчици на  троакари.

Пред Темида предстои да застане и д-р Попов, неговите показания се очакват с особено вълнение от всички. Защото, обществото ни е категорично, че наказани лекари няма, че те никога не са виновни за ничия смърт. Има само човешка болка, разбити сърца, много мъка от смъртта, предизвикана от грешки на хората с бели престилки.

Д-р Попов е обвинен за извършено престъпление по член 123, ал. 1 от НК. Това е човекът, който на  27.02.2012 г. в Трета хирургическа клиника на Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина “НИСП Пирогов” като лекар – хирург-оператор, поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност – медицинска дейност причини смъртта на Галина Артин Нигохосян – Николова 32 годишна, майка на момиченце на няколко месеца. Смъртта е настъпила на 29.02.2012 г. 14.10 ч.

Семейството на Галина, нейното малко детенце от тогава живеят, потопени в дълбока мъка. Дните се изнизват, дълги, трудни, болката не затихва. Защото едно малко момиченце расте без майка, и колкото повече расте толкова повече въпроси задава. Не може да разбере защо майка му не идва, иска да знае къде е, кога ще дойде да си поиграят, да се повеселят, да излязат някъде с баща й. Отговор няма. До кога, колко дълго може да продължи това тягостно мълчание, когато се спомене името на мама Галя.

 

Затова нейните родители, съпруг, близки, колеги очакват краят на съдебния процес с надеждата, че истината ще възтържествува, с надеждата, че няма да има други хора, застрашени от тяхната зла участ. Всеки път те носят значки с надпис „Справедливост  за Галя“, които показват тяхната активна гражданска позиция срещу подобни фатални лекарски грешки, които ако се избегнат, е можело да се спаси един млад живот.