Expo World

Целият свят в едно изложение

6 124 са преждевременно родените деца в България през 2012 г

В София се откри изложба със снимки на недоносени деца

Изложбата е част от Седмицата на недоносените деца в България, в рамките на която всеки може да се включи в петицията „За здравето на нашите недоносени деца“

 

Днес се открива нова фото изложба, посветена на недоносените деца в България в търговски център Сердика Център София (гр. София, бул. „Ситняково” 48). Инициативата е част от  поредица от активности за отбелязване на Седмица на недоносените деца в България – 17-23 ноември 2014 г. за повишаване на информираността за проблема и подобряване грижата за недоносените деца в България и в знак на съпричастност към крехките недоносени деца и техните семейства и в памет на тези бебета, които за жалост, не са успели да се преборят за живота.

 

Всички посетители ще имат възможност да видят фото изложба със снимки на вече пораснали недоносени деца с техните бебешки чорапчета. Желаещите да подкрепят недоносените деца ще могат да покажат гражданската си позиция, като се включат на място при фото изложбата в петицията за налагане на единни стандарти в грижата за недоносените деца, както следва:

 • 19-21 ноември 2014 г. (от сряда до петък), от 16:00 до 20:00 ч.
 • 22 и 23 ноември 2014 г. (събота и неделя), от 12:00 до 18:00 ч.

   

  На 23 ноември 2014 г. (неделя) от 12:00 ч.най-малките посетители и техните родители ще могат да се потопят в предстоящите коледни тържества, като приготвят коледни картички и се забавляват заедно с аниматори. По този начин те ще могат да се запознаят с историята на най-малките герои.

   

  Провеждането на Седмица на недоносените деца е отговор на тежките административни предизвикателства, пред които се изправят недоносените деца в България и техните семейства. Целта е да се даде възможност за оптимален и равен достъп до лечение, рехабилитация и профилактика, както и цялостно подобряване на условията за недоносените деца и техните семейства в България, чрез установяване на основополагащи стандарти в грижата за недоносените деца.

   

  Като отговор на този тревожен и общественозначим проблем, в рамките на Седмица на недоносените деца – 17-23 ноември 2014 г., се провеждат различни активности за осигуряване на по-добър старт на недоносените бебета и повишаване информираността относно проблемите, свързани с преждевременното раждане. Дейностите обхващат градовете София, Велико Търново, Варна и Сливен, като всички желаещи ще могат да дадат своя принос и онлайн. Активностите обхващат:

 • Онлайн петиция:  в периода 17–24 ноември 2014 г. на интернет адрес http://www.peticiq.com/nedonosenideca ще бъде активна онлайн петиция за въвеждане на единни европейски стандарти в грижата за недоносените деца, в която всеки желаещ може да се включи и да даде своя реален принос. Петицията ще бъде внесена в Министерство на здравеопазването с копие до НЗОК с искане за предприемане на мерки за единни европейски стандарти;
 • Регионални акции в градовете Велико Търново, Варна, Сливен и София, по време на които ще бъдат разпространени информационни материали и ще има възможност за желаещите да се включат в петицията на фондация „Нашите недоносени деца“ на място;
 • Фото изложби в София на снимки на пораснали недоносени деца с техните детски чорапчета в СБАЛ „Майчин дом“ и търговски център „Сердика“.

   

Кампанията е отговор на тежките предизвикателства, пред които ежедневно се изправят недоносените деца и техните семейства, а конкретният повод –Световният ден на недоносените деца (17 ноември 2014г.), в който значими сгради и културни паметници по цял свят се осветяват в цветовете на кампанията в израз на съпричастност и за повишаване на информираността за проблема и ангажиране на обществото и институциите към проблема

Предходната кампания на фондация „Нашите недоносени деца” – „Най-големи герои са най-малките“, информира за проблемите пред малките герои и техните семейства, а Седмицата на недоносените деца в България 2014 г. дава възможност за реални действия в подкрепа на крехките малчугани – всеки може да стане техен герой, като се включи в петицията на адрес http://www.peticiq.com/nedonosenideca.

 

 

За недоносените бебета

Едно от всеки десет деца се ражда преждевременно, което за съжаление, въпреки правилното проследяване на бременността и предприетите превантивните мерки, може да се случи на всеки. Недоносените бебета имат специални потребности с цел приспособяване към външната среда, които да им помогнат в по-нататъшната борба за пълноценен живот.

 

Статистика

 • 6 124 преждевременно родени деца в България през 2012 г. ;
 • 63 891 раждания за 2012 г. – най-нисък брой раждания от 1997 г. насам. За 1997 – 64 000;
 • Една от всеки шест бременни жени няма достъп до пренатални грижи;
 • Високи нива на преждевременни раждания – до 18% в някои райони;
 • 13,8% от бебетата са родени с тегло под 1500 гр.;
 • 7000 момичета под 18-годишна възраст раждат всяка година;
 • Първото дете, родено в България през 2014 г., също е недоносено.
 • В световен мащаб, около 95% от всички децата под 24 м. ежегодно се заразяват  с респираторния синцитиален вирус (РСВ); хоспитализациите са между 50-80%, като 30-60% са случаите с пневмония при деца до 1 г. възраст;
 • При децата под 1 година смъртносттапо повод инфекции на долните дихателни пътища от респираторния синцитиален вирус е 2.5 пъти по-висока в сравнение със смъртността от грипния вирус;
 • При недоносените деца честотата на инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висока в сравнение с доносени. При децата, родени между 28-та и 32-та гестационна седмица, 60% се хоспитализират през първата година от живота им поради инфекции на дихателните пътища. Протичането е много по-тежко и тези деца се нуждаят от специализирано скъпоструващо лечение в интензивно отделение.
 • Рискът за развитие на  инфекции, причинени от респираторния синцитиален вирус и развитие на  бронхопулмонална дисплазия при недоносени деца е изключително висок, като при тях смъртността е 3% – 4%.
 • Проспективни проучвания върху хоспитализацията на деца под 1 година с бронхиолити (50-90%) и 1/2 от приетите с диагноза пневмония (20-50%) доказват като основна причина РСВ инфекция.