Expo World

Целият свят в едно изложение

Излезе от печат книга за последната българска светица Преподобна Стойна

Изследването на Неда Антонова навлиза в тайните на еволюцията и в цикличността на човешкото развитие

Излезе от печат книгата на Неда Антонова „Съвършената”, посветена на Стойна Димитрова, която народът нарича Преподобна и почита като светица. Преподобна Стойна все още не е канонизирана от Светия Синод, но е увековечена с признание и народна любов още през 20-те години на ХХ век.

„Съвършената” е разказ за удивителния живот, необикновените способности и дела на Стойна Димитрова. Родена през 1883 г., след заболяване от едра шарка тя още като дете напълно ослепява, но пък придобива  ясновидски и лечителски способности. Прекарва целия си живот на постоянен пост и моливи. Твърди се, че Стойна Димитрова е притежавала необикновени качества, някои от които дават основания на изследователите й да я сравняват със световно признатите медиуми. И тя като Нострадамус предсказва кога ще умре. Владее левитацията, също като испанската монахиня Св. Тереза, умее да „примира“, като великия Волф Месинг – да напуска тялото си и да се връща в предварително обявен ден и час. Поразителни са съпоставките между твърденията на американския медиум Едгар Кейси и нейните обяснения за горния и долния свят. Но за разлика от най-известните свръхфеномени скромната светица Стойна единствена е умеела да се телепортира, за което има и писмени свидетелства.

Съвременниците  й от Пиринска Македония я наричат Преподобието. След кончината на Преподобна Стойна през декември 1933 г., името и делата й постепенно потъват в забвение, но през последните десетина години славата на светостта й отново обходи цялата страна. А мястото, където е погребана, вече е известно като Малкия Йерусалим, защото там целогодишно се стичат хиляди поклонници от цяла България, от Гърция, Македония, Сърбия и Русия.          

За нея пророчицата Ванга казва: „Она е светица. Целиот живот го е страдала като светица. Как ме гледаш мене, она е десет пате по-голема от мене! Аз апнувам, пийнувам, такива работи, а она – нищо – ни месо е туряла в уста, ни ракия, само водичка и трошка лебец. Целио свет ке научи за таа жена, тва от мен да го знаете. Она сите работи със Свети Гьорги ги е онаждала“.

 

Книгата на Неда Антонова „Съвършената” е изследване за висотата на духа. Написана е в две части – за Стойна Преодобна, която е част от вечното безсмъртие на Духа и за необикновената, извисената любов, за временното безсмъртие на телата, които остаряват разделени, но само докато смъртта ги съедини.

Неда Антонова е писател, драматург и журналист. Автор е на осемнайсет романа, някои от които са превеждани на френски, руски, чешки и полски. По повод чудесата, съпътстващи македонското чудо Стойна Димитрова, тя пише: „Явно човечеството още не познава тайните на еволюцията и цикличността в развитието ни. Трябва да свикваме с мисълта, че животът не е просто инцидент с продължителност 70-80 години и че никой от нас не е създаден за еднократна употреба. Всичко съществуващо е дадено, за да може да се повтори. Време е да приемем разумната възможност, която ни е предоставена: да умираме по-съвършени, отколкото сме се родили. При това хиляди пъти.“

Издател на „Съвършената” е Румен Леонидов. За него Преподобна Стойна е пратеник от Бога, който кара душата да говори. Ето какво споделя той: „Преподобна Стойна е висок дух с мисия за България. Пророчица и мъченица, тя пратеник на Бога – за спасение на вярата, за изпитание на пътниците, които си отиват, но и за надежда на пътниците, които идват. Който не е посетил скромната й собичка в черквата „Св. Георги Победоносец“ в с. Златолист и не е стъпил в двора, където е гроба й, ще умре без да се е разтворил в тази божествена частица от рая. Това място е свято, най-магичното в България, където душата ви най-неочаквано ще поиска да проговори.“