Expo World

Целият свят в едно изложение

Християните са царствено свещенство

Отец Епифаний от Роженския манастир “ Рождество Богородично“ обяснява защо

Посветен на рождеството на Света Богородица, Роженският манастир е паметник на културата от национално значение. Отец Епифаний посреща гостите на храма с думите: Богородица е пример за подражание, Тя е най-чистата от всичките човеци.

Изградена през 13 век – по времето на Алекси Слав, божията обител е построена от Свети Калист Мелнишки – роднина на управника. Това показва наскоро проведено проучване. И още – че има изпратено писмо до Вселенския патриарх с искане тук да бъде вдигнат манастир.В този вид и с тези граници „Рождество на Св. Богородица“ съществува от 13 до 15 век. 

 

ПЪРВИТЕ СТЕНОПИСИ СА ОТ 16 ВЕК

 

По-точно от 1597 г. Това са иконите на западната и на южната врата на манастира отвън. При разкриването на долните пластове в края на 20 в. става известно, че изографисването е станало през 16 в. от двама братя от гр. Янина. Те са майсторите както на иконите, така и на стенописите.  Костницата, посветена на Св. Йоан Предтеча, е изписана през 17 в.От тогава датира и трапезарията. Сцените са от 7-те вселенски събора, а светците са изографисани в цял ръст. Тук са изписани Св. Николай Чудотворец, Св. Атанасий…През 17 в. обаче лумва грандиозен пожар. Голяма част от храма е унищожена. През 1715 г. е поставено началото на възстановяването му, второто обновяване е от 1732 г. Всички надписи тук са на старогръцки език.Не само защото манастирът е под опеката на Вселенската патриаршип, а и защото в Мелник има много гърци, пък и монасите говорили гръцки. 

Южната част на олтара в храма е отделена в самостоятелен параклис, посветен на Св. Георги. Отделно има параклис на Св. Дамян и Козма. Има и много сцени от живота на Господа Бог Иисус Христос, на Богородица, на нейната майка Св. Ана, която присъства изографисана с част от живота си. Както и Св. Йоахим. 

 

ПЕСНИ НА ВЪЗХВАЛА, ПОСВЕТЕНИ НА БОГОРОДИЦА

 

На южната и на северната стена на храма са изписани по 12 сцени от живота на Божията майка. Песните за възхвала са в акростих. Всеки ред започва с буква от гръцката азбука. 

Християните са царствено свещенство – обяснява отец Епифаний. Всеки един от нас свещенодейства, разказва той. А това означава да правим всичко така, както трябва. Освещава се всяко едно нещо. По тази причина на освещаване подлежи и времето.

В храма са изографисани кръгове от времето – седмичен, дневен. С това се обясняват и сутрешното, и вечерното богослужения. Другият начин за разбиране на времето е да го оползотворим така, че да бъде полезно както за нас, така и за околните.

Тези кръгове са подвижни и неподвижни. Ръководят се от Пасха. Не му е времето сега, в навечерието на Рождество Христово да говорим за Възкресението, но това е естественият цикъл на живота. 

На 4-5 нива на височина са изрисувани светиите.Има медальони, където са в цял ръст. Представени са още мъчениците, воините от римската армия, светиите Параскева, Неделя, Екатерина, Виктор и Викентий, Сава, Теодосий…Разбира се и Антоний, покровителят на монашеството. Лицата в централната част на олтара са посветени на литургични сцени.

 

ИКОНАТА „СВ. БОГОРОДИЦА“ Е  ЧУДОТВОРНА

 

Изрисувана през 1790 г., иконата на Богородица е чудотворна. Тя никога не е напускала пределите на храма, никога не е излизала от тук. Любопитен е фактът, че в продължение на 2 години – от 1920 до 1922 г., в манастира е живял Яне Сандански. Интересно е да знаем, че от 70-те до 90-те години на 20 в. с дейното участие на Людмила Живкова светата обител била основно реставрирана. Стенописите в храма и в трапезарията са почистени и освежени. В годините 1984-87-а в манастира съжителстват монаси, реставратори, екскурзоводи, туристи и поклонници. Тогава иконата на Божията майка е била безмилостно надраскана от неизвестен злосторник. Днес в Роженския манастир, който е към Неврокопската епархия, живеят един-двама монаси. Камери и системи за сигурност пазят светата обител.А само допреди 12-13 години посетители можели да остават да нощуват тук. Сега вече това е невъзможно. Защо? Кога килиите-спални отново ще отворят гостоприемно врати, за да приютят дошлите да се помолят на Божията майка за здраве и благоденствие? Пък и в името на религиозния туризъм.

Моника Тончева