Expo World

Целият свят в едно изложение

Троакар – фантом в Пирогов?

Ще разберем ли някога истината за смъртта на 32 годишната Галина Нигохосян-Николова

Днес се проведе поредното заседание на 2-ри състав на Софийски градски съд по делото за убийство по непредпазливост на младата майка Галина Нигохосян-Николова срещу хирурга от УМБАЛСМ „Пирогов“ д-р Виктор Попов.

 

На делото бяха установени следните абсурди:

 • Троакарът за еднократна употреба, с който е извършена безкръвната операция, е бил изхвърлен като биологичен отпадък.След това в Изпълнителна агенция по лекарствата е подадена заявка за дефектно изделие.
 • Служителите на ИАЛ не са получили от Пирогов еднозначна информация за произхода, срока на годност и начина на доставка на изделието. Подадените в заявлението от УМБАЛСМ „Пирогов“ данни за дефектно изделие са за съвсем друг модел троакар, без режещ връх, който е невъзможно да причини увреждането, от което младата жена почина.
 • Според обясненията на доц. Христо Цеков, началник на 3-та хирургия на УМБАЛСМ Пирогов, представени пред служителите на ИАЛ по време на проверката, троакарът, с който е извършена операцията, не е бил закупен, а е получен като дарение от БЧК през 2010 г.
 • Според служителите на ИАЛ, направили проверката през м.08.2012 г., в документацията на дарението не е фигурирал такъв троакар.
 • Според свидетеля Антон Авджиев, началник отдел „Снабдяване“ на УМБАЛСМ Пирогов, изделията, описани в конкретното дарение, са били бракувани заради изтекъл срок на годност. Освен това той заяви, че изделия, които не се поемат за изплащане от Здравната каса, не се завеждат по никакъв начин в болницата.Той заяви, че в информационната система на Пирогов няма следи от троакара, причинил смъртта на Галина Нигохосян-Николова. Не е ясно кой закупува и къде се съхраняват тези уреди в болницата.
 • Управителят на фирма Инфомед Калин Киряков, свидетел по делото, заяви, че не е ясно колко фирми внасят въпросната техника в България. Но той със сигурност може да твърди, че неговата фирма не е доставяла за Пирогов такова изделие през 2012 г. В тази връзка Съдът помоли да се изготви точна справка за това от тяхната информационна система, която да бъде представена на следващото съдебно заседание.

   

  Следва ли от това, че Галина е била оперирана от апандисит с троакар-фантом?

  Какво означава това ли? На обикновен човешки език означава, че медицинският уред е дошъл отнякъде, но нито е фигурирал в списъка от дарена апаратура през 2010 г. от БЧК, нито е бил внесен от някоя от фирмите-вносителки. Невероятно, но факт. Не стана ясно откъде е взет троакара, нито как е доставен. Предстои да се опитаме да разберем на следващото заседание на СГС,  насрочено за 6 февруари 2015г.

  Списъкът на мъглявини е толкова дълъг, че трудно може да бъде обхванат.

  Не минава ден, в който да не си задаваме въпроса в каква държава живеем? Абсурдите, безхаберието, липсата на контрол, професионализъм и човечност са навсякъде около нас, така че, ако случайно оцелеем, не ни остава нищо друго освен да се молим на Господа да ни съхрани до поредния сблъсък.

  Истината обаче е само една. По жесток начин умира млад човек.

  Обвиняемият по делото д-р Виктор Попов е единственият, който знае цялата истина,

  дали обаче обществото ни ще разбере каква е тя?