Expo World

Целият свят в едно изложение

DiVino TOP 50

Най-добрите български вина за 2020

Red Church Estate Selection Individuelle 2018 e големият победител или вино #1 на България за 2020 в 10-ото юбилейно издание на класацията DiVino Top 50 Най-добрите български вина. Този великолепен бленд от каберне совиньон, мерло и каберне фран в стила на Бордо е вино от голяма класа, което с френски чар отразява духа и характера на българската земя, конкретно тероара на лозята край Перущица. То е пищно, мощно и плътно, а заедно с това носи сдържано и елегантно достолепие. Индивидуалната селекция 2018 на Red Church печели и наградата за най-добро българско червено вино за 2020.

Виното, класирано под #2, e Midalidare Estate Grand Vintage Malbec 2018, интересен, разпознаваем, 100% сортов и особено вкусен малбек – обемно и меко вино с характер и дълбочина, които го превръщат в чиста съблазън.

#3 е пенливо вино по класическия метод, Edoardo Miroglio Brut Blanc de Blancs Metodo Classico 2015 – комплексно, изискано и хармонично, то заслужи и приза за най-добро българско пенливо вино за 2020.

А за най-добро българско бяло вино за 2020 е обявено голямото и многопластово Eager Top Blend White 2018, класирано на четвърто място в DiVino TOP 10.

Всяко едно от вината в престижната десетка на DiVino TOP 50 има потенциала и качествата да бъде победител! Изобщо класата на българските вина е все по-безспорен повод за гордост.

Важен акцент тази година са наградите на MasterCard за най-добро бяло и най-добро червено вино от български местен сорт. Печелят ги две забележителни вина – от врачански мискет и от мавруд: Staro Oryahovo White Story Vrachanski Misket 2019 и Rossidi Nikolaevo Old Vines Mavrud 2018.

Най-доброто българско розе за 2020 също е вино от местен сорт – изразителното Logodaj Nobile Rose 2019 от широка мелнишка лоза! Наградата за най-добро българско десертно вино е за експлозивния и сладостен Tsarev Brod Ice Riesling 2018.
Българската винена академия присъжда наградата за натурално вино на Zagreus Minimum Mavrud 2019.

Други две десетки привличат вниманието в класацията: 10-те Best Buy или онези вина от селекцията DiVino TOP 50, при които съотношението между качество и цена е най-добро; също и TOP 10 на лимитираните серии (произведени под 1500 л) – бутиковите и ювелирни вина, сред които #1 за 2020 отново е Zagreus Minimum Mavrud 2019.

 

Предстои да бъдат обявени – в понеделник, на 29 март – трите специални награди, които са признание за личност и отличие за изби, а не за конкретни вина: наградата на DiVino за особени заслуги към българското винарство, наградата на ViaVino за винен туризъм и наградата на Българската асоциация на винените професионалисти за дебют.

10-о юбилейно издание на класацията

За 10-а поредна година DiVino формира своята класация DiVino TOP 50 Най-добрите български вина! Класацията е резултат от целогодишната работа на дегустационния екип на DiVino и е влиятелен ориентир във все по-богатия и разнообразен свят на качественото българско  вино.

2020 беше трудна година, белязана от световната пандемия от Covid-19. Винарският бранш определено пострада, тъй като спаднаха рязко продажбите на вината в по-високия сегмент, свързан с ресторантите и събитията. Но кризисната ситуация по никакъв начин не се отрази върху качеството на българските вина – напротив, нивото беше още по-високо в сравнение с предишните издания на класацията. Това не е изненадващо, тъй като виното  е продукт с дългосрочен замисъл и активи. Голяма част от вината в Top 50 за 2020 са на две, три или повече години.

Постоянното общуване с българските винари ни убеждава, че и в продуктите, заложени през самата критична 2020 година, те са вложили и продължават да влагат цялата си страст и професионализъм, внимание и целеустременост.

 

Какви тенденции очертава тазгодишната класация?

Класацията DiVino TOP 50 за 2020 определено затвърждава тенденциите от последните 3-4 години. Белите български вина стават все по-добри, както и розетата. И все повече от тях са достатъчно високо оценени, за да попаднат в селекцията. За пръв път НЕчервените вина в TOP 50 са цели 18! От тях 12 са бели, едно е пенливо, а 5 са розе. За сравнение в 50-ицата за 2017 и 2018 присъстват по 12-13 НЕчервени вина, а за 2019 те са 15.

Стилово българското вино не изостава от изявената и трайна тенденция по света към потребление на по-ефирни и ненатоварени червени вина – дори най-екстрактните и мощни отличници от TOP 20 тази година се стремят към повече баланс и елегантност!

И още едно обнадеждаващо наблюдение – във все повече от най-добрите вина долавяме изява на тероара, усещането за мястото, където расте гроздето. Тероарните вина у нас вече не са голямо изключение и рядкост.

В TOP 50 за 2020 има и рекорден брой (19) вина от местни български сортове или купажи с тяхно участие. Тази статистика е радостна, защото сред морето от вина по света именно уникалните ни сортове имат шанса да дадат на българското вино отличителен облик.

Новото и старото в DiVino TOP 50

В тазгодишното издание на DiVino TOP 50 за пръв път вината-призьори от TOP 10 бяха представени в социалните медии и в divino.bg с кратки видео клипове, в които създателите им разказват за своята работа в разговор с хората от дегустационния екип на DiVino.

Вината от 21 до 50 са подредени по азбучен ред. Екипът на DiVino твърдо застава зад качествата и достойнствата на всяко от вината в петдесетицата – всяко от тях препоръчва с гордост и с голямо уважение към производителите им, а точната подредба не е от значение. Остава обаче йерархията при първите 20 – така се запазват интригата и стимулът в класацията, още повече че дегустационният екип на DiVino определя реда в TOP 20 въз основа на цели четири допълнителни дегустации – три слепи и една открита.

Тук може да прочетете как дегустира екипът на DiVino, кои са членовете на дегустационния екип и как се определя DiVino TOP 50.

Видео-разговорите посветени на вината-призьори за 2020, подробна информация за всяко от вината от DiVino TOP 50, от Best Buy, TOP 10 на вината от лимитирани серии, както и специалните награди в различните категории ще намерите, ако посетите интернет страницата top50.divino.bg, изцяло посветена на класацията и наградите. Там разполагате и с архив от предишните години на класацията.

Класацията и наградите DiVinoTop 50 са създадени и се организират от Гурме ЕООД, издатели на DiVino Magazine и сайтовете divino.bg и top50.divino.bg.

Повече информация за вината и класацията на DiVino.bg и top50.divino.bg