Expo World

Целият свят в едно изложение

Нов служител във виенската електроцентрала

Най-голямата електроцентрала в Австрия, виенската Симеринг, има нов „служител“ – робот, наричан галено от колегите си Енергийно куче. Това е първото по рода си куче-робот в Европа, което се използва в редовната работа на електроцентрала и ще докладва автономно за […]

Най-голямата електроцентрала в Австрия, виенската Симеринг, има нов „служител“ – робот, наричан галено от колегите си Енергийно куче. Това е първото по рода си куче-робот в Европа, което се използва в редовната работа на електроцентрала и ще докладва автономно за неизправности там.

Енергийното куче се учи от своите човешки колеги, осигурява ценни знания и прави ежедневната работа по-лесна и по-безопасна за служителите. С помощта на изкуствения интелект те се освобождават от рутинни дейности и се съсредоточават върху сложни дейности и решаване на проблеми. Занапред рутинните обиколки на централата ще бъдат поети изцяло от четирите метални лапи и финия дигитален нос на Енергийното куче. Въпреки това то няма да замени нито един служител, а ще бъде само една високотехнологична подкрепа. Умното куче робот не лае без причина – то ще разпознава отклоненията на ранен етап и, ако е необходимо, ще ги докладва на централната контролна зала.

Изследователският проект е финансиран от иновационния фонд на Виенските общински комунални предприятия. Понастоящем роботът вече обикаля площадката на електроцентралата, но все още е в режим на обучение и се захранва със знания от експертите, за научи как работят системите в нормален режим. От пролетта на 2023 г. ще се използва 24 часа в денонощието като допринася за сигурността на доставките на ток за повече от 800 000 домакинства във Виена. Енергийното куче е снабдено с множество специални камери и сензори, включително термографска камера, както и акустичен сензор и сензор за смъркане. Дигиталната асистираща система проверява съоръжението за около 90 минути и разпознава на ранен етап потенциални източници на опасност, като например теч на газ. В трудни ситуации вече няма да е необходимо в опасната зона да влизат хора, а ще могат да използват кучето, за да идентифицират безопасно и точно неизправности и след това да ги разрешат.

 

Снимки

© Wien Energie/Michael Horak

EnergyDog_1.jpg

EnergyDog_2.jpg

 

© Wien Energie/Max Kropitz

EnergyDog_3.jpg