Expo World

Целият свят в едно изложение

Близо 8 000 свободни работни места на трудовите борси през 2022 г.

Близо 8 000 свободни работни места представиха 814 работодатели на 81 трудови борси, организирани от Агенция по заетостта през изминалата година в цялата страна. Участваха 8 765 търсещи работа лица, проявили интерес към директните срещи с бизнеса, включително и украински […]

Близо 8 000 свободни работни места представиха 814 работодатели на 81 трудови борси, организирани от Агенция по заетостта през изминалата година в цялата страна. Участваха 8 765 търсещи работа лица, проявили интерес към директните срещи с бизнеса, включително и украински граждани.

 

60 общи трудови борси организираха през 2022 г. бюрата по труда в цялата страна. В срещите се включиха 623 работодатели, които обявиха 5 976 свободни работни места. Бизнесът заяви своите потребности от работници в сферата на производството на кожени изделия, оператори на производствена линия, в сферата на строителство, както и готвач, хигиенист, касиер, мениджър развитие, кредитен консултант, шофьор, застрахователен агент, учител и много други.  6 793 търсещи работа присъстваха, за да се запознаят с условията на работа и изискванията на работодателите.

 

9 специализирани трудови борси в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството събраха 105 работодатели през изминалата година, които обявиха 1 426  свободни работни места за администратор на хотел, пиколо, сервитьор, готвач, рецепционист, касиер, работник в ски гардероб и др. Да се информират подробно за предлаганите оферти дойдоха 1 193  търсещи работа в тази сфера, за да се запознаят с условията на работа и изискванията на работодателите.

 

Към младежи до 29 години бяха насочени 2 специализирани трудови борси, организирани от бюрото по труда във Варна и Троян. В тях се включиха 21 представители на бизнеса, които обявиха 264 свободни работни места. Повече от 290 търсещи работа млади хора дойдоха, за да се запознаят с изискванията за продавач-консултант, касиер, масажист, сервитьор, барман, мениджър на ключови клиенти, специалист маркетинг, специалист обслужване на клиенти и др.

 

2 специализирани трудови борси, насочени към ромската общност, се проведоха в градовете Чирпан и Ветово. 96 свободни работни места бяха обявени от включилите се в тях 9 работодатели. Предложенията на бизнеса бяха за машинен оператор, технолог на месо и месни продукти, общ работник, техник, маркшайдер, сондьор и др., а на място с условията на работодателите се запознаха 126 търсещи работа.

 

Близо 111 продължително безработни проявиха интерес към двете специализирани трудови борси, организирани през 2022 г. за тяхната целева група. По време на мероприятията, проведени от бюрата по труда в Търговище и Ихтиман 12 работодатели обявиха 66 свободни работни места в сферата на хранително-вкусовата промишленост и търговията с храни на едро и дребно, производството на водно отоплителни инсталации, продажбата на стоки от собствено производство, откриването и експлоатацията на ресторанти, кафе-аперитиви и заведения за бързо хранене, производството на керамични изделия и др.

 

Бяха проведени и 2 специализирани трудови борси в сферата на селското стопанство в Дулово. 35 свободни работни места за работник в конюшня, работник за правене на колбаси, машинен оператор в производство на фуражи и фуражни добавки, работник за обработка на трупи, животновъд и др. бяха обявени от включилите се в нея 20 работодатели, а към изискванията на бизнеса интерес проявиха 61 търсещи работа.

 

В специализирана трудовата борса в Дулово, насочена към образованието се включиха 9 работодатели, които обявиха 5 свободни работни места. Да се информират подробно за предлаганите оферти в тази сфера дойдоха 20 търсещи работа.

 

Специализирана трудова борса, насочена към лица в неравностойно положение, организира през 2022 г. бюрото по труда в Дулово. 49 свободни работни места бяха обявени от включилите се в нея 8 работодатели. 121 търсещи работа лица проявиха интерес към професии като сервитьор, помощник-готвач, търговски представител, снабдител-доставчик, шофьор, монтажник на велосипеди и др.

 

Една от специализираните трудови борси, проведена в Плевен, бе насочена към сферата на промишлеността. Участваха 4 работодатели, които обявиха 20 свободни работни места. Трудовата борса бе посетена от 15 търсещи работа.

 

17 свободни позиции за работник в строителството, зидаромазач, тракторист и др. пък обявиха работодателите на трудова борса в сферата на строителството в Омуртаг. Присъстваха 26 търсещи работа и 3-ма представители на бизнеса.

 

Агенцията по заетостта ще продължи да организира трудови борси и през 2023 г. Информация за предстоящите срещи ще бъде обявена до края на месеца в бюрата по труда в страната.