Expo World

Целият свят в едно изложение

Здрава и стегната кожа на тялото за 10 дни? Възможно е!

Здравейте, дами, знаете ли кой е най-големият орган във вашето тяло? Може би ще посочите главата, имайки предвид мозъка, или някоя друга част на тялото, но ще сте в грешка! Защото нашата обвивка – кожата, е най-големият орган в тялото […]

Здравейте, дами, знаете ли кой е най-големият орган във вашето тяло? Може би ще посочите главата, имайки предвид мозъка, или някоя друга част на тялото, но ще сте в грешка! Защото нашата обвивка – кожата, е най-големият орган в тялото ни, от който зависи дали ще усещаме топлината и студа, който защитава мускулите, костите и вътрешните ни органи и не на последно място – на когото разчитаме, за да имаме добър външен вид.

 

Снимка: iStock/Getty Images

 

Ако някога сте се чудили или пък ако попаднете в „Стани богат“ и ви изненада подобен въпрос, да знаете, че средно кожата ни покрива площ около 2 квадратни метра, теглото ѝ е около 15% от общото ни тегло и съдържа общо около 300 милиона клетки. Тя се обновява сама на всеки 28 дни, но това далеч не означава, че трябва да я изоставим и да не полагаме грижа за нея. Напротив – ако искаме стегната, здрава кожа, трябва да ѝ помагаме, защото факторите, които ѝ влияят зле, са много.

Прекомерното излагане на слънце, алергените в околната среда или в храната, тютюнопушенето, лошите хранителни навици и неминуемото напредване на възрастта са само някои от факторите, които водят до състаряване на кожата, намалена еластичност и дехидратация. А това е точно обратното на състоянието, в което искаме кожата ни да се намира на прага на пролетта!

И така, мисията е ясна – искаме по-здрава, по-стегната и по-красива кожа. Ако може – да стане бързо, защото скоро ще се стопли и ще искаме да я показваме по-често. Ето няколко идеи за експресно влизане в „кожата ни“, както се казва – от днес за другата седмица.

Вода

 

Снимка: iStock/Getty Images

 

Водата е наш приятел, за когото забравяме често, освен ако не сме тичали след някой трамвай в жегата. Всички са чували съветите за 8 чаши дневно и ако това е прекалено строго за вас, просто се обзаведете с шише с вода на една ръка разстояние и от време на време отпийвайте от него. Накрая на деня ще сте изпили повече, отколкото сте предполагали, а кожата ви ще е доволна и щастлива.

Качествена храна

 

Снимка: iStock/Getty Images

 

Няма как да имате хубава коса, кожа и нокти, ако ядете храна без качествено съдържание. Кожата се нуждае от водо- и мастноразтворими витамини, от минерали и от достатъчно храна. Това означава, че не може да го карате само на салати – включете и пълноценни цели продукти като сирене, яйца, месо. Сезонът е богат на всякакви съдържащи нутриенти зелени храни – спанак, лапад и коприва, така че, комбинирайте едното с другото. Хем ще е вкусно, хем ще е полезно.

Движение и релакс

 

Снимка: iStock/Getty Images

 

Може да звучи странно, но движението играе голяма роля за здравето и състоянието на кожата. Засиленото кръвообращение насища органите, в това число и кожата, с кислород и други ценни вещества, а това винаги се отразява благоприятно. Така че – отивайте в парка, на фитнес или да изкачвате най-близкия баир, за да влезете по-бързо във форма и да се наситите с кислород от глава до пети. След спорт обаче си давайте и необходимата почивка, защото успехът от движението е неразривно свързан с възстановяването. Ако имате възможност, правете масажи на тялото, подарявайте си по някое и друго спа изживяване и се грижете за себе си.