Expo World

Целият свят в едно изложение

Най-изгодните cashback условия по кредитни карти

Възможно ли е чрез програмата да спестим пари и да покрием определени такси по кредитната ни карта

Удобен начин да пазаруваме както онлайн, така и във физическите магазини навсякъде около нас. Кредитната карта е удобна във всеки един аспект от живота ни. С нея можем спокойно да пазаруваме в супермаркета, дори когато заплатата се бави, и да върнем парите, когато имаме възможност. Можем дори да направим и по-големи покупки (нов хладилник например) като платим сумата на части, често без никаква лихва. Освен заради удобствата, през последните години, кредитните карти станаха още по-желани заради бонус програмите, които предлагат на своите клиенти.

Какво представляват бонус програмите по кредитните карти?

Бонусна програмата е допълнителна опция и тя отдавна е успешно приета. Чрез cashback потребителите имат възможност да върнaт обратно една част от похарчената сума, след като са направили плащане на покупки и услуги в търовски обект или онлайн. Функцията cashback е присъща предимно за кредитните карти. Кредитната карта с cashback дава двойна полза – освен кредита, да се ползват и привилегиите на бонусната програма.

Как работят кредитните карти с cashback?

След използването на кредитна карта, към която има включена бонусна програма „cashback”, се печелят проценти от извършените покупки. Например при плащане с кредитна карта на физически или виртуални ПОС терминали в България или в чужбина, се получават обратно точки за всеки похарчен лев. В зависимост от програмата на банката, изплащането на натрупания „cashback“ обикновено се прави под формата на банкови преводи, ваучери за подаръци, PayPal или ePay за потребителите в България. Времето, необходимо за получаване на натрупания „cashback“, зависи от условията – може да отнеме от няколко дни до няколко седмици.

 

Кои са банките у нас, които предлагат картови продукти с най-изгодни бонусни програми „cashback”?

За най-изгодни се считат картите с cashback, които имат най – голяма възвръщаемост „процент“ от стойността на извършените покупки обратно към притежателя на картата.

При някои банки cashback е валиден за всяка една покупка, извършена на ПОС терминал, независимо от търговеца, при който е извършена. Други пък предлагат тази услуга само за определени търговски вериги, които са от партньорската мрежа. Обикновено банките предлагат карти с фиксиран cashback, който варира от 0,5% до 1%.

При какви условия ще получим cashback по сметка?

Едно важно условие, което потребителите на кредитни карти трябва да знаят е, че ако искат да се възползват от тази програма и да получат cashback обратно по сметката си, то те трябва да натрупат минимален оборот от покупки за определен период от време. Например минимален оборот около 2000 лв. за 6-месесечен период.

Друго важно условие е, че имаме и максимален размер на изплащане. Той може да варира от около 200 лв. до 500 лв.

Пример:

Една от банките предлага 0.50 ст. при натрупани 100 бонус точки, при максимален размер на изплащане около 250 лв. и минимален оборот 4000 лв. за 6-месечен период.  Ако направим покупки на стойност 4000 лв., ние ще получим обратно по сметката около 20 лв., но само при условие, че сме надвишили минимален оборот за определен период, който е в размер на 4000 лв. Ако за 6 – месечен период направим толкова много покупки, че ще надхвърлят максималния размер на изплащане, то ние отново ще получим 250 лв. обратно по картата си, защото това е лимита
.

 

Примери за cashback

БАКБ начислява 0.5% cashback на всеки три месеца (отчетни периода) от цялата акумулирана сума и по този начин се заверява кредитната карта на притежателя й. Важно условие е, че през трите отчетни периода трябва да са направени общо плащания на ПОС терминал в размер над 1500 лв. (за класик картите) и не по-малко от 3000 лв. (за златните карти).

При Банка ДСК отстъпката Money-Back е в размер на 1%. Тя се прилага върху сумите на всички транзакции, извършени на ПОС терминал на търговец в страната или чужбина по всички видове кредитни карти на клиентите. Максималният размер на отстъпката е в размер на 200 лева за покупки, извършени през цялата година.

Райфайзенбанк предлага 1% cashback срещу покупка в търговски обекти в страната с получаване на пари в брой до 50 лв.

Инвестбанк начислява бонус cashback, който е в размер на 0,5%, като бонусът се изплаща в края на отчетния период, а максималният размер на бонуса за една карта е в размер на 200 лева. Добре е да се знае, че бонусът ще бъде изплатен само при условие, че по карта е натрупан минимален оборот от 2000 лв. от покупки при търговци за отчетния 6-месечен период.

Fibank също предлага тази програма на своите лоялни клиенти и притежатели на револвираща кредитна карта, като за всеки 100 натрупани точки получавате обратно от 0.50 лв. до 1.00 лв. обратно по картата си, минималната натрупана сума от покупки при търговци, която е необходима, за да получите обратно стойността на cashback точките, за 6-месечен период варира между 4000 лв. до 12 000 лв. в зависимост от вида на кредитната карта.

 

Примери с други програми

Други банки предлагат различни програми за лоялност, при които ползвателите на кредитна карта от банката ползват специални отстъпки при плащане с нея в определени търговски вериги, които са от партньорската мрежа на банката. Там отстъпките започват от 1% и могат да стигнат до 10 % в зависимост от условията на програмата и в зависимост от това в кои определени търговски вериги ще се направи покупка.

ЦКБ предлага промоционална програма cashback за лоялни клиенти само за търговските вериги като A1, SportDepot или Лукойл, като можете да получите обратно от 1% до 3% cashback в зависимост от кредитната карта.

Уникредит предлага програма за лоялност “PLUS”, с която се трупат точки, които могат да се обменят за суми. С тази програма  автоматично се трупат точки при покупка с карта на ПОС терминал в партньорската мрежа, като всяка точка има равностойност около 1 ст. Когато плащаш с карта покупки на стойност например 100 лв., получаваш 500 точки награда. Това означава, че срещу тези 500 точки ще получиш 5 лв. награда, т.е.  5% от стойността на покупката.

 

Кога cashback е най – изгоден по една кредитна карта?

В случая, както са описани продуктите и техните такси в таблицата, може да разберем, че дори и банката да предлага cashback, който е малко над нормалния размер, то това не означава, че кредитната карта ще бъде много по – изгодна от останалите. Преди всичко е важно да се вземат под внимание годишните такси, гратисният период, както и лихвата на продукта. Тогава ще разберем, че всъщност изгоден cashback не винаги е този, който се предлага с най – голям процент, а този който е съчетан с ниски такси и лихви по картата.

Информация за натрупаните точки може да се получи от месечните извлечения или от банката.

Филип Йорданов

MoitePari.bg