Expo World

Целият свят в едно изложение

Каталог на съвременна българска литература за деца

Каталогът ще поеме към различни библиотеки по света

След като през октомври миналата година, на най-голямото книжно изложение в света – Панаира на книгата във Франкфурт, беше представен каталога „Съвременни български писатели“, съставен и отпечатан от Националния център за книгата (НЦК) към Националния дворец на културата (НДК), в Болоня, Италия, директорът на Двореца Мирослав Боршош и директорът на НЦК Светлозар Желев представиха уникалния каталог „Детски книги от България. Писатели и илюстратори” (“Childeren’s books from Bulgaria: writers and artists”).

Издаването на такъв каталог след повече от 40 години, който да представя постиженията на българските автори и илюстратори на книги за деца, е едно от най-важните събития през тази литературна година. Още повече и неговото присъствие на Световния панаир на детската книга в Болоня, където беше посрещнат с огромен интерес и възхищение.

Освен от чужди издатели, той беше високо оценен и от представителите на Международната библиотека на детската книга в Мюнхен, която е и най-важната библиотека за детски книги в света. Представители на фондациите на две от най-престижните награди за детска литература в глобален мащаб – наградите „Ханс Кристиян Андерсен“ и „Астрид Линдгрен”, в които членуват над 100 държави, също останаха впечатлени от каталога.

След представянията в София и Болоня, каталогът ще поеме към различни библиотеки по света, в акция организирана съвместно с Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. На 13 април ще бъде подарен, заедно с комплект книги, подкрепени от Националния център за книгата, на училищните библиотеки на 15 столични гимназии, съвместно със Столичния инспекторат по образованието. Също така ще бъде качен на сайта на Националния дворец на културата, за да може да предоставя информация на всички заинтересувани от българската детска литература и по този начин прекрасните български автори и илюстратори да намерят своите читатели и почитатели във всяка една точка от света. Този каталог ще подпомогне популяризирането на изключителните български произведения, а от тук насетне ще се прави такъв каталог всяка година.

Каталогът включва около 35 заглавия от съвременни български автори, издадени в периода януари 2008 г. – октомври 2015 г. и излиза с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура“.

ПОВЕЧЕ ЗА КАТАЛОГА
Изданието е изцяло на английски език, като преводът и редакцията са дело на Анджела Родел, а художественото оформление на корицата и книгата е на Дамян Дамянов. Валентина Стоева от Фондация „Детски книги” и екипът на Национален център за книгата, с ръководител Светлозар Желев, са съставители на каталога. Предговорът е дело на проф. Светлана Стойчева.

Включените автори в каталога са: Катя Антонова, Божана Апостолова, Мая Дългъчева, Весела Фламбурари, Сотир Гелев, Зорница Христова, Захари Карабашлиев, Петя Кокудева, Ася Колева, Мария Мартин, Любомир Николов, Велизар Николов, Радостина Николова, Елена Павлова, Валери Петров, Янаки Петров, Иван Раденков, Елин Рахнев, Йордан Радичков, Никола Райков, Виктор Самуилов, Александър Секулов, Юлия Спиридонова, Иван Теофилов, Боряна Тодорова, Анжел Вагенщайн, Т. Яна Якова.

Включените илюстратори в каталога са: Любен Зидаров, Кирил Златков, Росица Ячкова, Владимир Тодоров, Свобода Цекова, Петър Станимиров, Росица Ралева, Виктор Паунов, Евгения Николова, Аля Маркова, Ралица Мануилова, Лили Ламер, Ася Кованова и Андрей Кулев, Костадин Костадинов, Маглена Константинова, Ася Колева, Капка Кънева, Ива Груева, Ясен Григоров, Тоня Горанова, Ясен Гюзелев, Чавдар Гюзелев, Пенко Гелев, Дамян Дамянов, Зара Буюклийска, Мелина-Елина Бондокова, Мартина Андонова.