Expo World

Целият свят в едно изложение

Visa в България обучи 723 гимназисти

Пилотната програма e за финансова грамотност

Visa, водещата платежна технологична компания, завърши пилотната фаза на програмата за финансова грамотност, разработена според спецификите на българската образователна система. „Нашите пари“ започна през февруари и достигна до 723 гимназисти от 9 до 11 клас в 12 български училища в цялата страна. Успешно реализиран с подкрепата на българските банки, обучението следва специално подготвени учебник и учебна тетрадка, които обединяват ключови финансови теми, като икономика, лични финанси, бюджет, спестявания, заеми, инвестиции и др. Програмата ще продължи и през следващата учебна 2017/2018 учебна година, а Visa ще осигури специален обучителен курс за учителите, които искат да преподават „Нашите пари“. Близо 50 училища вече изразиха желание да станат част от програмата за финансова грамотност на Visa.

„Програмата цели да обучи младите хора как да управляват личните си финанси по най-добрия начин, така че да извлекат максималното от финансовите инструменти, които предлагат банковите институции. Отне ни 3 години, за да разработим програмата „Нашите пари“ за българската образователна система, но усилията си струваха. Завършихме успешно пилотната фаза на обучението и сме решени да продължим да го развиваме в бъдеще, като включваме нови училища в България всяка година. Практическите финансови познания са от съществено значение за устойчивото развитие на всяка икономика. Чрез повишаване на финансовата грамотност и умения на младите хора ние искаме да подпомогнем икономическата стабилност на България, тъй като двете неща са пряко свързани“, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

Липсата на добри финансови познания затруднява младите хора при управлението и разпределението на средствата, с които разполагат, според проучване сред ученици между 9 и 12 клас, поръчано от Visa и проведено през лятото на 2016 г. Резултатите показват, че едва един от 14 ученици смята, че има висока финансова грамотност. Все пак, 84% от учениците в проучването посочват, че биха искали да повишат познанията си по финансови и икономически теми.

В своя дългосрочен проект Visa си партнира с българските банки, Висшето училище по застраховане и финанси, както и онлайн платформата за образователни видео уроци и упражнения на разнообразна тематика – Ucha.se, която публикува серия от видео уроци, покриващи различни финансови теми, включени в учебника. Учебните материали за програмата са отпечатани от издателство Просвета и са изготвени съобразно високите стандарти за съдържание в учебниците. Автор е Красимира Толина – училищен преподавател и обучител на учители по икономически предмети, с богати и задълбочени експертни познания.

През последните 20 години Visa разработи и реализира качествено финансово обучение за потребителите в цял свят в сътрудничество с банки, партньори и правителства. През 2008 г. Visa се ангажира чрез Глобалната инициатива на президента Клинтън да достигне 20 милиона души от цял свят с програмите си за финансова грамотност до 2013 г. – цел, която беше постигната една година по-рано от предвиденото. Днес Visa продължава да надгражда това постижение като разширява обхвата на проекта и включва България в глобалната програма на компанията „Practical Money Skills for Life“ („Умения за управление на личните финанси“), която стартира през 1995 г., а днес вече е достъпна на 16 езика в 42 страни и за този период е достигнала над 40 милиона души в цял свят, предоставяйки на възпитатели, родители и ученици достъп до безплатни ресурси за обучение, които включват статии на теми за личните финанси, игри, планове на уроци и други.

 

За Visa Inc.

Visa Inc. е глобална платежна технологична компания, която свързва потребителите, бизнеса, финансовите институции и правителствата в повече от 200 страни и територии с бързи, сигурни и надеждни електронни разплащания. Ние сме оператор на една от най-модерните мрежи в света за обработка на данни – VisaNet, – която е в състояние да управлява над 65 000 съобщения за трансакции в секунда, като в същото време защитава потребителите от измама и гарантира разплащанията за търговците. Visa не е банка и не издава карти, не предоставя кредити и не определя лихвите и  таксите за потребителите. Иновациите на Visa обаче дават възможност нейните клиенти от финансовите институции да предложат на потребителите по-голям избор: незабавно плащане с дебитна карта, бъдещо разплащане с предплатена карта или забавено разплащане с кредитни продукти.