Expo World

Целият свят в едно изложение

Започна изграждането на завод за 37 милиона евро в Тракия икономическа зона

Първа копка и вкопаване на 1-тонен гранит за основа направиха официалните гости

„За мен е чест да присъствам на първа копка на високотехнологичен завод за светлини на марката „Мерцедес“, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на церемонията днес за полагане на основите и първа копка на „одело Фарба България“. Българският клон на турската „одело Фарба Лайтинг Груп“ започна изграждането на производствена база и прилежаща социална инфраструктура върху 23 000 кв.м в зона Куклен, част от Тракия икономическа зона /ТИЗ/.

„Новият завод е сериозен актив за страната ни, който ще събуди интереса на повече чуждестранни инвеститори“, подчерта министър Караниколов преди да връчи сертификат „Инвеститор „Клас А” на г-н Ахмет Байрактар. Президентът на „одело Фарба Лайтинг Груп“ изтъкна, че „несъмнено подкрепата на екипа на Министерството на икономиката, особено на министър Караниколов, на Тракия икономическа зона, на общините Куклен и Пловдив, на Българската агенция за инвестиции е най-важният фактор за решението да инвестираме в България. Друг фактор е фактът, че в нашата фабрика в Бурса има повече от 400 български работници.

Днес инвестираме 37 млн. евро в новата производствена сграда край Пловдив. През 2023 г. очакваме тук да работят приблизително 400 служители. С тази инвестиция ние ще експортираме продукти в размер на 40 милиона евро годишно за световните производители на автомобили в Германия“, каза още г-н Байрактар.

Той наблегна, че групата има значителна история с опита си от 1935 г. насам с технологиите, които притежава и създадената удовлетвореностна клиентите. Това се е засилило със сливането на турската „Farba и немската „odelo през 2011 г. Групата има предприятия за автомобилно осветление в Китай, Германия, Словения и Турция и произвежда за световни марки като Audi, BMW, Ford, Mercedes-Benz, Renault, Toyota and VW Group. Г-н Байрактар съобщи още, че създават офис за научноизследователска и развойна дейност в София, където ще работят 40 инженери.  

„И в Пловдив имаме качествени специалисти за R & D офис, помислите за това“, обърна се инж. Иван Тотев към г-н Байрактар. Кметът на Пловдив наблегна на факта, че в региона има заводи за различни авточасти, и е време производител на автомобили да стъпи тук. „Инвестицията на „одело Фарба България“ е дългосрочна и мащабна и благодарение на такива инвестиции в скоро време ще се слеят Пловдив и Асеновград“, прогнозира инж. Тотев.

„Високотехнологични компании с грижа за околната среда и запазване на ресурсите, и добър подход към работниците са добре дошли при нас“, приветства г-н Байрактар кметът на Куклен Мария Белчева.  

Стамен Янев припомни, че година и половина е работено усилено за тази първа копка на завода за осветителни тела за премиум марките автомобили. Според изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции това е визуализиране на дефиницията – лидерството е равно на иновации плюс инвестиции. „По този начин България ще бъде лидер не само в района, но и в Европа“, смята г-н Янев.

„Благодарение на „одело Фарба България“ турските инвестиции, които досега са 2.2 милиарда долара ще се повишат с 50 милиона долара“, приветства начинанието  генералният консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсеин Ергани. „С този дъжд в основите на фабриката ще се смеси берекетът и ще имат успех“, каза дипломатът. Той цитира специално писмо от посланика на Република Турция в България д-р Хасан Улусой, в което пише, че новата инвестиция ще допринесе за по-нататъшното развитие на търговските отношения между Турция и България.

„одело Фарба България“ е 182-та компания в Тракия икономическа зона, дано да има същия успех и многократно да се разширява, както правят и останалите“, пожела инж. Пламен Панчев, основател на най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона в България и Югоизточна Европа.

След приветствията първа копка и вкопаване на 1-тонен гранит за основа направиха официалните гости. Преди това от името на екипите на „одело-Фарба“ групата в Германия и Словения г-н Байрактар получи специална капсула с вложена в нея „положителна енергия“.  

Снимки- Любен Баков