Expo World

Целият свят в едно изложение

Рапанът във Варна вече е под постоянно видеонаблюдение

Система за видеонаблюдение дари NRJ Soft за поддържане цялостта на отворената библиотека

NRJSoft-3

Улична библиотека във формата на рапан, която краси входа на Морската градина във Варна, още известна като „Рапана“, бе открита преди година в рамките на събитието “Проектиране и изграждане на общност чрез дизайн”. Инициативата е на Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрим Асанов и беше подкрепена от Община Варна. Целта е „Рапанът“ да направи средата в морската столица място, провокиращо повече четене сред жителите и гостите на града.

Дали по причини идващи от народопсихологията на българина, или поради факта, че това е съвсем ново начинание, което не е достатъчно популярно – днес, една година по-късно книгите липсват. От първоначално заредени близо 900 книги, днес са останали няколко. Откакто е създадена, отворената библиотека неведнъж остава без книги. След първия случай „Рапана“ е подпомогнат от доброволци, които възстановяват библиотеката и попълват с книги рафтовете. Няколко седмици след това библиотеката без ограничен достъп и без охрана за пореден път е разграбена. Десетки обаче се включиха в акцията по даряване. Така много бързо на библиотеката е даден нов живот. Книгите имат стикери – с цел да не се крадат и препродават.

Контролът на отворената библиотека обаче се оказа задължително условие за опазването на културното произведение, което тримата варненци инициираха. Една от водещите компании в проектирането, изграждането и интегрирането на различни системи за сигурност и управление – NRJ Soft, съдейства за възобновяване зоната за четене, като предостави и монтира безплатно интелигентна система за видеонаблюдение, която да гарантира съхранението на книгите. „Поставени са IP камери с висока резолюция, които са свързани с интернет. Записите се пазят до 30 дена“ – разказва инж. Тодор Гечев, собственик на NRJ Soft. “Видеонаблюдението ще контролира и ще даде възможност да се следи за нарушения. Сигурни сме, че камерите ще дадат повече спокойствие и сигурност на всички във Варна, които са се погрижили за отворената библиотека. Инициативата е страхотна и не само оживява, но и създава нов облик на града. Важно е обаче да знаем, че грижата за нея е всеки един от нас и отговорността – също. Вярвам, че библиотеката ще я има много лета занапред“ – сподели Гечев.

„Рапанът” във Варна е място, подходящо не само за любители на книги – то е и домакин на редица от събития, целящи интегрирането на повече младежи с идеи в процеса и стимулирането към културни и социални проекти. Сред заглавията има любими класики и нови издания. Освен да се насладим на предпочитана книга в приятна атмосфера, „Рапанът“ предоставя възможност да оставим избрана книга за следващите читатели.

***

NRJ Softе лидер в проектирането, изграждането и интегрирането на различни системи за сигурност и управление. Компанията е създадена през 2007 г., като основната й дейност e изграждане на системи за сигурност и охрана, разработка на собствен софтуер и хардуер. NRJ Soft предлага гъвкави решения, съобразени с изискванията, специфичните потребности и финансови възможности на клиентите. Услугите на компанията включват  системи за видеонаблюдение от икономичен до професионален клас, системи за контрол на достъпа и отчитане на работното време, автоматизация на процеси за нуждите на Вашия дом и производство, техническа поддръжка 24h в денонощието, 7 дни в седмицата, инсталация и поддръжка на предлаганите от нас и от конкуретни фирми системи за сигурност. NRJ Soft работи с Областна администрация Русе, Община Русе, Областен съд, МВР-Русе, Община Бургас, Кинг Троник ООД, Димитров ООД и други.