Expo World

Целият свят в едно изложение

Четири сезона медикъл, спа и уелнес туризъм

Гоце Делчев и Гърмен домакини на Петия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА

Петият годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) ще се проведе в общините Гоце Делчев и Гърмен от 26 до 27 септември. Тази година темата на конгреса е България – лидер в здравниятуризъм на Балканите. Четири сезона медикъл спа, таласо, и уелнес туризъм. Партньори на конгреса са Министерството на туризма, община Гърмен и община Гоце Делчев. Сред официалните лица за участие във форума са поканени представители на Комисията по здравеопазване към 44-тото Народно събрание на Република България, министри, кметове, експерти от туристическия сектор, представители на неправителствени организации в туризма, на бизнес, образователни и други институции. Сред специалните гости на конгреса ще бъде лично президентът на Европейската СПА асоциация г-н Тиери Дюбоа, членове на Борда на   ESPA, както и членовете на УС на БСБСПА и на съюза от цялата страна, собственици и мениджъри от българската СПА индустрия.

фОРУМЪТ има за цел да покаже уналния продукт на една по-малка позната в национален план българска дестинация, развиваща медикъл СПА и СПА туризъм – Гоце Дерлчев и Гърмен. Като домакин на Петия конгрес те ще представят своите възможности с пходкрепата на съюза и колегите си от туристическия бизнес

Община Гоце Делчев, разположена в Югозападна България по поречието на река Места е съствена от 12 населени места с население над 35 000 души. Гоце Делчев е център на агломерация с общо 71 752 жители, тъй като се явява естествен, културен и кономически център и на съседните общини  Хаджидимово, Гърмен и Сатовча. Градът е наследник на Никополис ад Нестум – древния град, основан през 2 век от н.е. от римския император Траян. Откритите от археолозите раннохристиянски паметници, части от базилики и други свидетелства доказват, че градът датира от 9-10 век.

През последните години в община Гоце Делчев са реализирани много мащабни проекти, финансирани от ЕС. Туристическата инфраструктура е добре развита, разработени са десетки туристически маршрути и еко пътеки в Пирин и Родопите, изградени са туристически информационни центрове в Гоце Делчев и село Делчево. В района на Гоце Делчев се намират три манастира, десетки черкви. Десетки са природните забележителности и паметници на културата, които привличат все повече туристи, които откриват една по-малко позната дестинация, която ги очарова.

В територията на общината попадат най-югоизточните части на Националния парк Пирин, включен в дписъка на Световното природно наследство на ЮНЕСКО. Характерно за общината е разнообразието на ландшафтните форми. Интересни са преломът Момина клисура, както и редица скални феномени като Купена, Пиросията, и други. Все по-известни сред туристите са имената на Попови ливади, Гърмен, Огняново, Делчево и др. Територията на общината е богата на води. Основната водна артерия е р.Места и нейните притоци, високопланинските Пирински езера, множество изкуствени водоеми и минерални извори – Баничански и Мусомищки в местността Топлика.

Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация:Основните проблеми, които ще бъдат очертани на конгреса са конкретни и заедно с участниците чуждестранните и българските експерти ще търсим техните решения. Сред тях са липсата на актуална стратегия за ефективно използване на минералната вода – щеочакваме отговора на МОСВ. Липсата на програми за саниране и инфраструктурата около минералните извори, които да обхванат всички значими балнео дестинации. Ще чуем проблемите, с които се сблъсква местната власт в областта на медикъл СПА и СПА туризма. Ще дискутираме заедно кадровия потенциал – с иноватимни програми за обучение на кадри и добри пактики за задържане в страната.

Важно е да си отгоморим защо не успяваме да пробием на пазара на здравноосигурените европейски граждани и какво трябва да направим. Ще чуем специалния гост Франц Тервей, експерт с 30 годишен опит на германски и здравноосигурителни пазари. Добри практики за увеличаване на процента на вътрешния туризъм в други държави, членики на европейски пазара – Франция и Унгари. И да лобираме настоятелно пред централната власт за възможността българските граждани да имат достъп до програм за превенция и промоция на здравето, финансирани от здравните ни осигуровки в сертифициани според наредбите на МЗ и МТ бази.

Годишните конгреси на БСБСПАнастояват за по-ефективно презентиране на отделните дестинации с цел ясни послания към потребителите, както и за по-специална реклама в Европа и извън европейските пазари.

Иван Биларев, член на Контролния съвет на БСБСПА,  собственик на изба и комплекс  UVA NESTUM Wine@Spa и комплекс Therma Vitae: “Най-важният принос от провеждането на конгреса ще е възможността да представим не само  потенциала, но и реализираните възможности за целогодишен турзъм в региона. Районът ни е изключително богат на природни, исторически и културни богатства, туристически забележителности и възможности за почти всички видове туризъм.

Предвид потенциала на даденостите и ресурите, които имаме през последните години тук се реализраха съществени инвестиционни проекти в областта на туристическата инфраструктура. Затова ценим всяка подкрепа от страна на държавата и бранша за популяризиране на общинитеГоце Делчев и Гърмен като целогодишна туристическа дестинация.

Програмата на Петия конгрес включва пет дискусионни панела с участието на водещи чуждестранни и български експерти, с представяне на добри практики. В рамките на годишния конгрес на БСБСПА ще се състои церемонията по връчването на Годишните награди на съюза.