Expo World

Целият свят в едно изложение

Четири идеи за уикенд по женски

икенд по женски? Само докато го пишем и вече ни се иска петък да идва, да стягаме багажа и да потегляме на приключения с приятелки. Пътешествията, дори и кратки, са най-хубави, когато ги осъществяваме с любими хора, на интересни и […]

икенд по женски? Само докато го пишем и вече ни се иска петък да идва, да стягаме багажа и да потегляме на приключения с приятелки. Пътешествията, дори и кратки, са най-хубави, когато ги осъществяваме с любими хора, на интересни и непознати места.

Ако искате да отбележите началото на пролетта още преди тя официално да е дошла, в компанията на най-яките си приятелки, на някое местенце из България, което не сте посещавали, то освен да ви завидим благородно, можем да ви помогнем с избора на дестинация. За вас остава да напълните куфара, да запалите колата и да си подарите един уикенд, пълен със смях, хубави гледки, вкусна храна и приключения.

И така, ето няколко предложения за нетърпеливи момичета, които искат пролетта вече да идва, да се забавляват с приятелки и да се запознават с някои от най-красивите кътчета из България.

Доспат – приключение в Родопите

 

Снимка: Envato

 

Една от най-красивите планини в България, едновременно мека, но и величествена – това е Родопите, планината, имаща свойството да кара човек да мечтае да живее повече сред природата и да се върне назад към корените си. Ако не сте пътували много към тази част на България, със сигурност един уикенд няма да ви е достатъчен, но ще е добро начало. Родопите са вреемемки за проучване и имат много какво да предложат, и ако не знаете откъде да започнете, Доспат е едно прекрасно място за начало. Малкото родопско градче предлага гледки, възможност за разходки и много вкусна храна.

Разположен на надморска височина от 1348 м, Доспат е най-високият български град, в който въздухът е толкова чист, че ще се чудите какво дишате там, където живеете. Едноименният язовир е безспорно най-голямата туристическа атракция на тази дестинация и няма човек, който да остане безразличен към гледката, която се разкрива на влизане в града. На няколко километра преди табелката ще видите този огромен водоем, обграден от красивите родопски хълмове, и градчето, разположено около него.

Туристическите предложения наоколо включват както разходка около язовира, така и някои известни места, които можете да достигнете с кола. Можете да се разходите до село Борино или пък до Ягодинската пещера в Буйновското ждрело. А що се отнася до храната, не се притеснявайте, гладни няма да останете – навсякъде из тези места ще ви приготвят типични родопски ястия, както и прясна пъстърва. В Доспат има и мандра, която предлага страхотни млечни продукти.

Трявна

 

Снимка: Envato

 

Един от най-красивите градове в Централна Северна България ще ви върне към годините на Възраждането и ще се потопите в невероятната красота на тогавашния живот на българите. Занаятчийски дюкянчета, вкусни ястия, чист въздух, запазена архитектура и изключително богато културно наследство – това е Трявна и всеки българин трябва да посети този град поне веднъж в живота си.

Там е основана Тревненската художествена школа, а градът е бил дом на много строители, архитекти и резбари, които са оставили своите следи в сградите и мостовете, които виждаме и днес. Градът е популярен с много забележителности – възрожденския площад „Капитан Дядо Никола“ – единственият, запазил оригиналния си вид от времето на създаването си, Часовниковата кула, църквата „Свети Георги“, Славейковата къща, Тревненската школа и още много красиви и запазени места, които е задължително да посетите.

Докато сте там, отделете време да отскочите и до Етъра (24 км с кола). Архитектурно-етнографският комплекс е квартал на Габрово, музей на открито и първият по рода си музей в България, който представя автентичната българска култура, бит и занаятчийство.

На СПА в Сапарева Баня

 

Снимка: iStock/Getty Images

 

Сапарева баня е свръхпопулярна дестинация на всеки, който иска да релаксира в нежните обятия… на минералната вода. Намиращ се само на 15 километра от Дупница, градът е в подножието на северните склонове на Рила и от него се стига до местността Паничище, а оттам – и до Седемте рилски езера. Популярно място за отдих както през зимата, така и през лятото, Сапарева баня е чудесен и бюджетен избор за почивка с приятелки.

В града има няколко хотела с минерална вода, а най-популярното място е Градската баня (модернизирана и предлагаща всякакви глезотии), както и комплексите около нея, в които можете едновременно да сте в топлата вода, но и да сте на открито, под небето. Една от големите забележителности в градчето е гейзерът с минерална вода, който се намира в центъра на Сапарева баня.

Открит при хидрологични проучвания през 1957 година, той е най-горещият гейзер в Европа, както и един от най-горещите в света. Температурата на водата му е 103 °C, а минералната вода, която блика от него, е с уникален състав и свойства. Водата съдържа сероводород, което ще усетите веднага по характерната миризма, а свойствата ѝ помагат при различни заболявания – от опорно-двигателни до кожни и белодробни.

Ако ви писне от басейни и минерална вода, винаги можете да се качите на колата и да се разходите из рилските склонове, както и да се качите на лифта до Седемте рилски езера и да ги видите отблизо. За последното ви трябва екипировка и добра физическа форма. Може да обиколите и Седемте езера или просто да се разходите малко и да видите най-близкото, а след това да хапнете в хижата.

Шопинг и културен уикенд в Пловдив

 

Снимка: iStock/Getty Images

 

Пловдив винаги е добра туристическа идея, защото съчетава история, красиви гледки, кулинарен и винен туризъм, клубна култура, шопинг… Няма как да ви е скучно в този красив български град, вторият най-голям в държавата и намиращ се на двата бряга на Марица. Застроен е в подножието на шест хълма, а оттам идва и популярното му име „градът под тепетата“.

Пловдив е град на 8000 години, а през 2019-та бе избран за Европейска столица на културата. Там се провеждат множество множество културни прояви – Международният панаир, международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, „Капана фест“, „Нощта на Пловдив“, музикалният форум Sounds of The Ages, международният фолклорен фестивал „Пловдив“ и други.

Старата част на града е най-примамливата част от Пловдив и целогодишно привлича групи от туристи – български и чуждестранни. Там има над 250 старинни къщи, които в момента са превърнати в галерии и музеи, а в други се провеждат културни събития.

 

Снимка: iStock/Getty Images

 

Античният театър – един от малкото останали римски паметници от края на първи век, пък е мястото, на което всеки може да усети величието на отминалите епохи. След възстановяването му там се провеждат едни от най-значимите музикални и театрални събития. „Нощта на музеите и галериите“ е друго събитие, което събира хиляди хора в началото на септември, а квартал Капана е предпочитано място за култура, кулинарен туризъм и просто срещи с приятели.

По което и време на годината да отидете в Пловдив, ще имате възможност да уплътните времето си по най-приятния начин – дали с разходка из града, дали с тур по ресторанти и клубове, дали с посещение на музеи и галерии, дали с шопинг – а най-добре с комбинация от всичко изброено.

Която и дестинация да сте избрали, пожелаваме ви страхотно изкарване и много смях, защото пътешествията с приятели оставят едни от най-хубавите спомени. И не забравяйте да ги документирате със снимки!