Expo World

Целият свят в едно изложение

Защо зеленото ни отива? Съвети за един по-добър град и живот

Възможно ли е София да се превърне в зелена столица? 25 май 2023, 14:14 Източник: istockphoto  Сподели 0 Зеленият град е в ръцете на всеки един от нас! Древна поговорка е, че всеки човек трябва да засади поне едно дърво в […]

Защо зеленото ни отива? Съвети за един по-добър град и живот
Източник: istockphoto
  0

Зеленият град е в ръцете на всеки един от нас! Древна поговорка е, че всеки човек трябва да засади поне едно дърво в живота си, което да отгледа и то да отрази неговия собствен живот, за да остане нещо след него. Тук природата и философията се срещат, защото да се грижиш за света около теб е начин на живот. А животът се случва заедно с другите. Дали ще е междублоковото ви пространство, местния парк, близката гора или поляна – дайте живот на ново дърво, за да ви отведе към новото утре.

Защо се нуждаем от дърветата?

Дърветата са от съществено значение за производството на кислород, улавянето на въглерод, биоразнообразието, опазването на почвата, регулирането на водния цикъл, пречистването на въздуха и регулирането на климата, особено в летните месеци. Те имат дори естетическо и развлекателно значение спрямо изгледа на всеки един съвременен град. Тяхното присъствие е решаващо за здравето и устойчивостта както на екосистемите, така и на човешките общности. А всеки знае, че чистият въздух е здраве – за нас и за планетата. Мнозина от вас навярно помнят как в училище ни водеха групово да засаждаме дръвчета и знаят какво удоволствие е това – чувството да си част от екип, да споделяш кауза и да видиш след години резултата от това, което си направил, е просто безценно.

Източник: dm

Да се погрижим ЗАЕДНО!

Така например dm подкрепи свежата инициатива на Столична община – „Новата гора на София“, дарявайки 5000 лева и предоставяйки безвъзмездно 5000 дъбови дръвчета, които да останат част от белите дробове на столицата – още през изминалата есен. Грижата за растенията продължава и можем само да се радваме на страхотните резултати заедно – за по-чисто, по-здравословно и по-красиво бъдеще. Инициативата край с. Негован е втора на Столична община за залесяване в крайградски райони и създаване на зелен пояс. На 13-ти май тази година протече и сезонна грижа за вече засадените дръвчета. Инициативата „Новата гора на София“ стартира през 2017 г. със залесяване край Суходол. Защото зеленото отива на всекиго!

Източник: dm

Ние ще ви дадем няколко съвета за по-зелени и по-спокойни дни

Грижете за чистотата навън, почиствайки около вашето обичайно място – правите услуга на планетата, и на себе си. Опитвайте се често да се събирате със съседите, за да изчистите заедно квартала от отпадъци – тази дейност зарежда изключително много, а после може да си спретнете дори парти.

Винаги събирайте отпадъка си разделно – така ще дадете нов живот на материалите и ще направите услуга на планетата, а и не е никак сложно. За наша радост, от dm имат страхотна инициатива и за това, с която дават шанс на всяка опаковка да продължи живота си отново като опаковка! Те ни канят да участваме в социалната им кампания, която насърчава устойчивото потребление и щаденето на ресурси в производството – във всеки магазин може да върнем празните си пластмасови опаковки.

Опаковките, които се събират трябва са бели, светли или прозрачни и следва да имат един от следните знаци на дъното или на гърба – HDPE (High-density polyethylene) / PE (Polyethylen) / PP (Polypropylen) или PET (Polyethylenterephthalat). Марката няма значение.

Кампанията стартира през септември 2021 г., като към края на април тази година са събрани над 11 тона празни пластмасови опаковки. От dm се ангажират да ги рециклират и да върнат голяма част от тях като ресурс в производството. Пример за това са някои от техните собствени брандове – аlverde NATURKOSMETIK, Balea и babylove вече са направени от 50% рециклиран материал (без капачките), като целта е до 2025 г. 90% от опаковките на нехранителните продукти да са от поне 30% рециклирани материали. Може да спестите пластмаса и при домакинската работа – като социално отговорна и устойчива компания, в четири от магазините на dm има инсталирани станции за повторно пълнене на препарати за домакинството – почистващ препарат за съдове и течни перилни препарати на марката Planet Pure.

Използвайте обществения транспорт или своя велосипед – знаем, че понякога е трудно, но не е невъзможно. В някои страни дори си организират общ ден без автомобили, който важи за всеки. Нужно е само желание и малко дисциплина.

Източник: istockphoto

Грижите се за зелените площи във вашия град – малкото бижу с огромно значение за вашето здравословно ежедневие. Те са не само красиви, но и изключително ценни. Например, паркът или малката градинка в квартала ни дават възможност да се разходим, да отпочинем на пейка, да се видим с приятели и да се заредим. Върнете жеста и предайте нататък.