Expo World

Целият свят в едно изложение

Мистичната легенда за Дяволския мост

Край живописния пролом на река Арда, в близост до село Дядовци, се издига величествен архитектурен шедьовър, обвит в легенди за своето създаване и очарователен с красотата си. Този изключителен мост, известен и като Шейтан кюприя или Дяволският мост, покорява водите на река Арда […]

Край живописния пролом на река Арда, в близост до село Дядовци, се издига величествен архитектурен шедьовър, обвит в легенди за своето създаване и очарователен с красотата си. Този изключителен мост, известен и като Шейтан кюприя или Дяволският мост, покорява водите на река Арда в продължение на почти 500 години, несъкрушен от времето. Тайната на майстора, който го въздига, остава загадъчна, а самият мост изпъква като символ на изящество и вечност.

Въпреки, че мостът датира от началото на ХVІ век, оригиналната му структура е построена още през епохата на Римската империя. През златния век на империята, богата транспортна мрежа се простира с множество пътища и мостове, простиращи се над бурните планински реки. Този римски мост, по-късно известен като Дяволски, представлява важна част от тази инфраструктура.

След няколко века на занемаряване и разруха, султан Селим I в началото на ХVІ век поръчва възстановяването му. Старият римски мост бива вплетен в нова, стабилна конструкция, която дори днес, след пет века, впечатлява с издръжливостта и устойчивостта си пред природните стихии и зъба на времето.

Искате ли да чуете легендата за Дяволския мост? 

Легендата разказва, че по време на османското робство един от турските водачи в областта се влюбил в красива българска девойка. За да не я направи част от харема, тя побягнала към планината и стигнала до моста над Арда с намерението да скочи от него. Турците препуснали след нея, но когато наближили моста, спрели от ужас – във водата, точно в средата – под централния свод на моста, видели дяволско отражение.

Те избягали изплашени, а девойката спасила живота си. Здравината на моста местните хора обясняват с друга легенда, че в него е вградена сянката на млада невеста. Тя носела храна на майстора, който го правил -Уста Димитър от Неделино. Майсторът вградил сянката на момичето, за да остане моста здрав за векове, а скоро след края на строежа, момичето починало. Но загадките не спират до тук. Върху един от ключовите камъни в централния свод специалисти са открили гравиран печата на цар Соломон. Това кара археолозите да предполагат, че има връзка между моста и светилищата в Родопите.

Местните от векове казват, че точно този мост над река Арда е най-опасното място след залез слънце в Родопите. Според легендите в скалите наблизо ясно се вижда отпечатък от крака на дявола. До ден днешен при слънчево време, отражението на дявола може да се види във водата, а моста носи името си „Дяволски“.