Expo World

Целият свят в едно изложение

Унгария – страна на вихрения чардаш

В изложбения център в Будапеща се провеждат различни международни изяви

Унгария е страна в самия център на Европа, страна с богата история, удивителна природа и прекрасни възможности за туризъм. Няма излаз на море, не може да се похвали с високи планини. Но има великолепното езеро Балатон, прочутата унгарска пуста, вихреният чардаш, пипера и гулаша, бялото токайско вино, свирещи на цигулка цигани и величествения Дунав, от двете страни на който е задъханият, но сияещ милионен град Будапеща. Всичко това се радва на значително внимание от многобройни туристи, които предпочитат тази страна пред други изкушения за пътешествие.

Страната заема площ от близо 93 000 кв. км. Тук живеят около 9 милиона души говорещи унгарски език, като 65% са се установили в градовете. От европейските езици само финландският е родствен на унгарския. 30% от територията на Унгария е под 100 м. надморска височина, а 60% – под 200! Ето защо поради тази особеност и мекия климат тук е добре развито селското стопанство. Преди да бъде преобразена от хората, унгарската пуста е представлявала влажно мочурливо поречие.

Унгария винаги е била част от Централна Европа. Има бурна история – от всяващ страх номадски народ до християнска кралска империя. През 1867 г. става и част от монархията Австро-Унгария, а почти половин век е в орбитата на бившата социалистическа система.

Като туристическа дестинация е популярна с езерото Балатон, което е любимо място за почивка. Дълбоко е от 3 до 11 м и лесно се затопля през лятото. Ветроходци, сърфисти, гребци и плувци прекарват тук уикенда и ваканцията си. В Унгария има много термални извори и страната се слави като една от най-популярните СПА дестинации в Европа. Запазени са уникални барокови градове като Дебрецен, Печ – най-старият университетски град в страната (от 1367 г.), Шопрон и др. Мястото, където Дунав сменя посоката си от изток на юг между Естергом и Будапеща е популярно като „дунавското коляно” и е характерно с едни от най-хубавите пейзажи в Унгария.

Но перлата е Будапеща – красавицата на Дунав, която е не само столица на страната, но и значимо икономическо и културно средище, най-посещаваният от туристи град в Унгария. Осем моста свързват през Дунав двете части на града – Буда и Пеща, като крепостният квартал Буда и дунавското крайбрежие са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и историческо наследство.

През последните години тя става притегателен център и за развитието на делови туризъм.

В Унгария се провеждат множество конгреси, конференции, изложения. Освен възможностите за делови изяви страната предлага на участниците в тях редица възможности за туризъм.

Балатон е мястото, което се използва най-много за тийм билдинги, делови изяви, инсентив пътувания.

През  2011 г. в Унгария са организирани 602 международни конференции, 70 международни изложения, 74% от международните конференции са проведени в Будапеща.

През 2011 г. повече от 80% от участниците в конференции са били от чужбина.

Унгария е страна с многобройни хотели, разположени в различни части на страната. Повечето от тях предлагат прекрасни възможности за конферентен туризъм.

Изложбеният комплекс Hungexpo е разположен на площ от 36 хектара в самия център на Будапеща. Едни от най-известните изложения, които се провеждат тук са  — SnowShow, Spa&Wellness, EquiFest, Construma, Foodapest и много други. Hungexpo предоставл възможности за провеждане на симпозиуми, концерти, спротни и корпоративни мероприятия.