Expo World

Целият свят в едно изложение

Крушунските водопади – феерия от вода

В местността са изградени много екопътеки

Крушунските водопади се намират на северния край на Деветашкото плато, южно от село Крушуна. Те отстоят на 34 км източно от Ловеч, на 8 км югозападно от град Летница.

Маарата, както още са известни Крушунските водопади, е най-голямата в България водна травертинова каскада с много прагове, басейнчета и огромно разнообразие на растителни и животински видове.

В непосредствена близост има много пещери, една от които е Бонинската, където се намира най-дългото подземно езеро у нас. Крушунските водопади са обявени за природна забележителност през 1995 г., с цел опазване на характерни геоморфоложки образувания, животни и растителност.

Районът е с богата история. През V век пр.н.е. е населяван от тракийското племе усдикензи. Тук е намерено едно от най-ценните съкровища от това време – Летнишкото. За римския период свидетелстват останки от крепост южно от селото. През средновековието районът е бил философски център на скални монаси – исихасти. В местността са изградени много екопътеки, които ви водят до забележителностите, докато се разхождате сред прохладата на гората. Озовавате се в приказен свят от рекички, езерца и водоскоци, оставящи приятен спомен.

 

На северния край на Деветашкото плато, на три километра над Крушунските водопади, се намира едно от най-интересните села в района, с по-малко от стотина българи – село Кърпачево, носещо името на поета, написал “Шумете дебри и балкани” – Христо Кърпачев. 

Уникалната архитектура на старите къщи с равна каменна зидария, привлича ценители на архитектурата.

На север се открива спираща дъха гледка към Дунавската равнина, а чистият въздух и здравословният климат са предпоставка за наличието на над 300 вида билки и дивечево разнообразие. Платото е малко познато, но е богато на природни феномени. Освен Крушунските водопади и каньонът на река Осъм, на територията му са разположени пет от най-дългите пещери в България: Деветашката, Бонинската, Водопада, Урушката, Горник.

Могат да се видят и всички карстови форми – кари, въртопи, валози, сляпа, полусляпа и суха долина, каньон (ждрело), пропасти, пещерни галерии и зали.