Expo World

Целият свят в едно изложение

Колко опасен е грипът за хората с хронични заболявания?

Стартират безплатни онлайн обучения за хора с хронични заболявания

Проф. д-р Татяна Червенякова д.м., изпълнителен директор на Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести (СБАЛИПБ) „Проф. Иван Киров“, доц. д-р Атанас Мангъров д.м., началник на Първо детско отделение към СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“; доц. д-р Малина Петкова д.м., ендокринолог в Университетска болница „Лозенец“ и г-жа Елисавета Котова, член на УС на Национална пациентска организация и председател на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет  представиха информация за възможните усложнения от грип при хората с хронични заболявания, които са част от най-силно застрашените групи, както и актуални данни за грипните вируси, както и методите за превенция на грипа.

 

Те акцентираха върху сериозността на сезонните заболявания от гледна точка на усложненията, които могат да възникнат при хората, страдащи от хронични заболявания. Обърна се специално внимание на пациентите, страдащи от диабет и сърдечносъдови заболявания, тъй като това са най-големите групи от пациенти с хронични заболявания в страната и които са сред едни от най-уязвимите за грипните вируси.

            „Две са нещата, върху които трябва да се акцентира: добре проведена профилактика от страна на работодателите и настояването за профилактика от страна на личните лекари и пациентските организации“, заяви проф. д-р Татяна Червенякова и добави, че тази година основните вируси са нови за нашата страна, но са родствени на вирусите от миналата година и са включени във ваксините. От 1 до 3% пък са тежките случаи на болни от грип, които средно се регистрират в Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести (СБАЛИПБ) „Проф. Иван Киров“.

Доц. д-р Малина Петкова акцентира върху сериозността на сезонните заболявания от гледна точка на усложненията, които могат да възникнат при хората, страдащи от хронични заболявания, като даде пример с пациентите, страдащи от диабет, при които случаите на смърт, вследствие на грипен вирус са два пъти повече, отколкото при хора без хронично заболяване. В допълнение, при пациентите, страдащи от диабет, които са се ваксинирали срещу грип, се наблюдават 58% по-малко хоспитализации, в сравнение с пациентите с диабет, които не се имунизират.

Обърнато бе внимание и на значимостта на профилактиката на грипа при децата, които често разпространяват грипните вируси не само сред връстниците си, но и сред възрастните хора, които се грижат за тях. Според доц. д-р Атанас Мангъров ваксинирането на децата е изключително важно, защото именно то предотвратява разпространението на вирусите и сред други групи пациенти.

 

Първото обучение ще се проведе на 22 октомври 2015 г. (четвъртък) от 18:30 часа и ще е на тема: „Диабет и грип“, а второто ще бъде посветено на темата „Сърдечносъдови заболявания и грип – рискове и превенция“ и ще се проведе на 27 октомври (вторник) от 18:30 ч.