Expo World

Целият свят в едно изложение

Световна седмица за борба с глаукомата

Безплатни лекции и изследвания за глаукома

До 2020 г. в световен мащаб се очаква броят на пациентите с глаукома да достигне около 80 млн. души, а 12 млн. от тях да загубят зрението си вследствие на заболяването.  В същото време информираността за заболяването все още остава ниска стана ясно на пресконференция, посветена на Световната седмица за борба с глаукомата.  

 

В пресконференцията участие взеха:

 • Доц. д-р Наталия Петкова, председател на Национална глаукомна асоциация
 • Проф. д-р Ботьо Ангелов, председател на Фондация “Национална Академия Глаукома”
 • Г-н Георги Димитров, председател на Пациентска организация „Глаукома”
 • Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация 

  По време на пресконференцията беше предоставена актуална информация за заболяването глаукома и ситуацията с лечението на българските пациенти. Бяха представени и активностите и усилията, които полагат пациентските организации и специалистите по очни болести за постигане на официално признаване на болестта като социалнозначимо хронично заболяване и за увеличаване броя на безплатните прегледи на диспансеризираните болни при офталмолози.

   

  Обърна се и специално внимание на необходимостта от постигане на 100% реимбурсация на лекарствата за пациенти с глаукома, наричана още „тихият крадец на зрение”. Непълната реимбурсация, както и ограничените финансови възможности, твърде често се оказват причина пациентите да не получават необходимото за специфичните им нужди лечение.  Бе изтъкната необходимостта от рационална лекарствена употреба и персонализиран подход към всеки пациент.

   

  .  В същото време информираността за заболяването все още остава ниска.

   

  По случай отбелязването на Световната седмица на глаукомата ще се проведат безплатни прегледи за заболяването от специалисти офталмолози в няколко града на България. Бе посочено, че благодарение на тези инициативи, през годините повече от 3500 души са успели да се прегледат безплатно.