Expo World

Целият свят в едно изложение

Връчиха големите награди в Изгряващи звезди

Президентът Росен Плевнелиев връчи наградата на най-добрия студентски стартъп на България

 

Най-големият младежки бизнес форум – „Изгряващи звезди“– организиран от JA Bulgaria, се проведе на 3 юни, под патронажа на президента Росен Плевнелиев. София тех парк събра близо 500 ученици и студенти от цяла България, които в продължение на два дни демонстрираха пред жури и на щанд своите продукти и услуги, разработени през 2015/2016 г. в рамките на програмите „Учебна компания“и „Стартъп“. Програмата „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт е призната от Европейската комисия за най-добрата практика в обучението по предприемачество.

Президентът Росен Плевнелиев връчи наградата на най-добрия студентски стартъп на JA Bulgaria за 2015/2016 г., „Центроида“ от Американския университет в Благоевград. Компанията е разработила междуплатформена система за управление на имоти и жилища, която вече се ползва от фирми в сектора на професионалните домоуправители, отговарящи за поддръжката на общите условия и части в жилищните сгради. Разработката на студентите се нарича “Central Property” и улеснява управителите на подобни фирми, като им предоставя възможност за по-ефикасно управление на паричните потоци, най-вече при събирането на таксите от страна на служебните касиери и предоставя отворен достъп за живущите, които могат да следят разходите си. Екипът „Центроида“ ще представи България на международното състезание на студентските стартъпи на JA Европа, което ще се проведе след месец в Букурещ, Румъния.

„Днес честваме таланта и вдъхновението на младите хора, доброто образование, ориентирано към предприемачеството, към възможността младите не само да получат знания, но и умения“, каза президентът Плевнелиев от сцената на форума. Той посочи, че никога не е имало толкова широк хоризонт и възможности за предприемачество по света и в България.

Председателят на УС на JA Bulgaria, Бони Бонев, връчи наградата „Най-добра учебна компания“ на учебната компания „Леа“ от Пловдивската езикова гимназия.Слагаш книгосвета върху страницата от книгата и така можеш да четеш на тъмно, като се осветяват достатъчно добре и двете страници. Това е един плексиглас, голям колкото страницата на книга, който отстрани има малка кутийка с две батерии. Осветлението е светодиодно и издържа 30 часа. За разработката на книгосвета използвахме елементарни закони от физиката, изучавани в 11 клас“, обясниха победителите. Учениците от „Леа“ ще представят страната ни на годишното състезание на учебните компании на JA Европа в края на юли в Люцерн, Швейцария. Компанията получи и специална награда от Nu Boyana Film Studios – промоционално видео на стойност 10 000 евро, с което ще могат да подсилят представянето си в Швейцария.

 „Учител на годината на JA Bulgaria“ стана Нели Тихомирова от русенската математическа гимназия „Баба Тонка“. „Трябва да ценим и апостолите на съвременното образование и да сме благодарни, че и в днешно време има истински стойностни и вдъхновяващи учители, които с примера си водят децата ни напред“, каза изпълнителният директор на JA Bulgaria Милена Стойчева, която връчи наградата на г-жа Тихомирова.

Младежкият стартъп Source of life от СУ „Свети Климент Охридски“ и ЛТУ спечели приза „Моята първа компания“ на Кока Кола HBC, директна инвестиция от 10 000 лева и 6-месечно менторство и развиване на продукта в JA Startup Хамбар в София тех парк. Source of life  е автоматичен парник за свежи подправки, представляващ затворена система от сензори, отчитащи влага и температура, мини компютър и софтуер, който може да контролирате от телефона си. В парника само слагате семена и го включвате да работи, като той се грижи да подържа растенията в оптимални параметри и ви оставя спокойни без да мислите за поддръжката на растения като поливане и осигуряване на нужната светлина. Стартъпът се класира като първи подгласник за „Най-добра студентска компания на България“ и получи и специалната награда на SAP в категория „Най-иновативна идея“.

Пътуване до Европейския парламент в Брюксел спечелиха отличените в категорията „Агропредприемачество“, която за първи път беше представена тази година на форума.  Евродепутатът Владимир Уручев, член на комисията за развитие на селските райони в ЕП (AGRI) и председател на журито за наградата в тази категория връчи плакет на учебната компания Solarplant от МГ „Баба Тонка“, Русе, за техния продукт LED светодиодна лампа за отглеждане на растителни култури без слънчева светлина.

В мащабния бизнес форум „Изгряващи звезди“ взеха участие 32 ученически мини компании и 18 студентски стартъпа от цялата страна. В журито се включиха топ мениджъри от бизнеса, предприемачи и представители на държавните институции, оценяващи проектите. Водещи на тържествената церемония за връчване на наградите бяха Евелина Павлова от радио FM+ и предприемачът Борис Колев, собственик на Digimark и алумни на JA Bulgaria.

В рамките на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“ тази година се проведе и дискусионен панел на тема „Европейски измерения на обучението по предприемачество“. Модератор на дискусията беше известният маркетинг специалист Мирослав Запорожанов, алумни на JA Bulgaria. Участие взеха Анна-Мари Виламовска от екипа на Президента, заместник-министъра на образованието и науката Диян Стаматов, Малина Едрева от Столична община, посланикът на Кралство Дания у нас, Кристиан Кьонингсфелт, членове на УС на JA Bulgaria,  представители на българския бизнес, както и на датския бизнес в България. Своя опит сподели Кристиан Вантергаард, изпълнителен директор на водещата датска организация за предприемачествo Fonden for Entreprenørskab, част от мрежата на JA Europe. По време на панела участниците споделиха своите виждания и идеи за модела за успешно развитие на България и изграждането на култура, мислене и поведение за предприемачество, като основа на конкурентоспособността на страната.