Expo World

Целият свят в едно изложение

Специалисти консултираха на Мисия Здраве

Повече от 1000 души провериха очното си здраве на изложението

Повече от 1000 души се включиха в прегледите за общо очно здраве и макулна дегенерация, които Национална пациентска организация (НПО) проведе в трите дни на изложение „Мисия Здраве” (02-04.06.2017 г.). По-голямата част от прегледаните бяха възрастни хора, сред които двама на 92 години, а най-малкият пациент беше на 3 години. При около 70 от участвалите в скрининга беше установена някаква форма на макулна дегенерация. Всички посетители на щанда на НПО бяха консултирани от специалистите – представители на пет водещи очни клиники, относно очните заболявания, а при необходимост насочвани за по-задълбочени изследвания.

 

На друга шатра по време на изложението НПО проведе различни скринингови акции през отделните дни. Сериозен интерес предизвикаха изследванията за хепатит С и ХИВ, които се проведоха в събота от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“. Близо 80 посетители се възползваха от възможността да проверят своя хепатитен и ХИВ статус. Регистриран беше само един положителен резултат за хепатит С, но случаят не е новооткрит. Пациентът вече близо 20 години е провеждал периодични лечения за заболяването, като след като беше информиран от консултантите на НСБХ „Хепасист“ за съвременните възможности за лечение, пациентът вече се надява на успешно излекуване.

По традиция прегледите на щитовидната жлеза предизвикаха изключително голям интерес. 100 пациента успяха да прегледат ендокринолозите д-р Марияна Иванова и д-р Александър Шинков във втория ден на „Мисия Здраве”. Прегледите се състояха в ехографско изследване на щитовидната жлеза и бяха организирани съвместно със сдружение „ВИОМ“. При 80% от прегледаните беше установено наличието на проблем и те бяха насочени за допълнителна консултация и изследвания.  

Неделният ден на изложението НПО посвети на темата за едно от най-важните социалнозначими заболявания – диабета. 250 посетители измериха кръвната си захар при експертите от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. При четирима бяха отчетени много високи стойности на кръвната захар, без изследваните да са подозирали, че имат проблем. Регистрирани бяха и пациенти с доказан диабет, които обаче не осъществяват правилен контрол върху заболяването си. Те бяха консултирани на място и посъветвани да си направят по-задълбочени изследвания и консултация с ендокринолог.

 

Успоредно с активностите, посветени на диабета, в неделния ден акцент беше поставен и върху важността на ваксинопрофилактиката с участието на екип на Национална информационна кампания „Ваксинко“. Медицинско лице провеждаше консултации относно ваксините, включени в задължителния и препоръчителния имунизационен календар на България, а най-малките посетители имаха възможност да наблюдават невидимите с просто око замърсявания по ръцете си под UV лампа.