Expo World

Целият свят в едно изложение

Първата занималня за деца със СОП отвори врати в София

Специално внимание се отделя на работата с родителите

дружение „Аутизъм днес“ и Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“, откриха официално втория си Терапевтичен Център  за деца с обучителни трудности и аутизъм с Ден на отворените врати на 15 ноември 2017 г., както и първата в България занималня за деца със СОП.

 Центърът беше открит от заместнк-кмета на район „Витоша“ Кънчо Кънев, представител на дирекция „Приобщаващо образование“ в МОН Татяна Предова, директорът на 5. СУ „Иван Вазов“ Румен Пущаков, приятелите ни от Фондация „Рицари на доброто“ с председател Йорданка Янакиева и Федерацията по Снукър в лицето на Олег Велинов.

 

Създаването на центъра беше подпомогнато от демонстративното шоу през септември с Рони О’Съливън и Джими Уайт, организирано от Федерацията по снукър в България, на което в София, Пловдив, Варна и Бургас бяха събрани средства за каузата на организациите и от Фондация „Рицари на доброто“- „Рисувай с Дани“ и „Подай ръка“, като чекове от по 1000 и 1200 лв. бяха връчени на откриването на новия център.

 Дейността на центъра включва терапевтична работа – психологична, логопедична , сугестопедагогична, ерготерапия, арт терапия, Занималня за децасъс СОП,  подкрепа за учебния и възпитателен процес на деца със специални образователни потребности- комуникативни нарушения, хиперактивност,аутистично разстройство, дислексия, дискалкулия, дисграфия и други проблеми в развитието, като специално внимание ще бъде отделяно на работата с родителите..

 

Част от специалистите на “Аутизъм днес” преминават сертификационно обучение по АВА – Приложен поведенчески анализ, насочен към деца от 6 до 18 годишна възраст. Този метод е доказано най-добрият в света, а днес може да се намери в Центъра по Приложен поведенчески анализ в кв. Горубляне в София.

 

Вратите  на новия Център са отворени в гр. София, читалище „Витоша“,  ул. „Ген. Суворов“ 68, в общ двор с 5. ОУ „Иван Вазов“. 

 

Каузата е подкрепяна от Ники Кънчев,  Део, Елена Петрова,  Йоана Драгнева,  Ньвсх Шеиюстянср Графа, Орлин,  Любо, Дидо от Д2, Георги Мамалев, Стефан Щерев, Камен Воденичаров, Тереза Маринова, Мария Гроздева и много други публични личности

 

И двата Центъра продължават да записват деца.