Expo World

Целият свят в едно изложение

Една родна легенда се завръща

Сливенска перла за празник и делник

С честването на Трифон Зарезан тази година почитателите на традиционните български напитки ще отбележат и кръгла годишнина от завръщането на една родна легенда на пазара.  Става дума за известната като първа  лицензирана специална  ракия в България – „Сливенска перла“. 

 Любимата на поколения ценители на виокия градус марка претърпява редица трансформации за времето на дългото си съществуване, но неизменна нейна особеност остават превъзходните вкусови и ароматни характеристики , както и гарантираното високо качество, отличено с редица престижни награди, малка част от които са:

           Сливенска шевка, Сребърен медал, Брюксел, 2007 г.

          Сливенска перла, Ракия на 2008 г.

          Сливенска перла 25 годишна, „Ракия на годината“, Златен медал в категория „Лукс“, 2008 г.

          Сливенска Перла 12г. Сребърен медал от Винария, 2009 г.

          Сливенска Перла 12 г.  Златен медал от Продекспо, Москва, 2009 г.

          Сливенска Перла 25 г. Златен медал от Винария, 2010 г.

          Сливенска перла, Сребърен медал и почетен диплом от Винария, 2011 г.

          Сливенска перла, партида 2 със Сребърен медал от Винария, 2011 г.

 Зад интерсната история на „Сливенска Перла“  стои и историята на един забележителен човек, на когото дължим възможността за създаването на марката.Това е Неделчо Неделчев,  единственият българин стипендиант завършил престижното висше лозарско училище в Монпелие, Франция в далечната  1912. Въпреки сериозните предложения за работа в чужбина, той избира да се завърне в родината си с една мечта, а именно да възстанови лозарството и винарството в България. За началото на своята мисия той избира родният си град Сливен, като виден лозарски център. Там той намира съмишленици, с които основава лозарската кооперация „Шевка”, която 90 години по-късно познаваме като един от най-големите Български производители на алкохолни напитки Вини Сливен ЕООД.

Още с дебюта си „Сливенска перла“ печели първа награда за качество от Пловдивския панаир и сърцата на всички българи.

Доказателство за качеството е търсенето на „Сливенска Перла“, което надминава всички прогнози. Производството започва с 5 000 литра, като нараства на 50 000 литра  през втората година и достига 500 000 литра през третата.

През 1985 година, властите в страната последват примера на издадения в СССР указ за „Борба с алкохолизма и пиянството”. В резултат от това са изкоренени хиляди декари лозя. Жертва падат и масивите с Перл дьо Ксаба, като от този момент този сорт спира да участва в производството на „Сливенска Перла“.

Благодарение на факта, че сортовете грозде използвани в рецептата на ракията са много близки като аромат и вкус, Сливенска перла запазва през годините традиционния си плътен вкус, дължащ се на френския ароматен сорт Мускат Отонел.

 

Защо е специална?

През 1979 г. във винзавода в Сливен е взето  да се направи ракия от грозде, направено на вино, предназначено специално за последващо дестилиране. За целта са използвани най-ароматните сортове грозде в България- Перл дьо Ксаба и Мускат Отонел. Ракията има феноменален успех по онова време – невероятен аромат, леко тяло, ефирна, вкусна

Така вече 39 години, марката станала символ на престиж и високо качество е позната българския пазар в трите си основни разновидности:

 

  • Сливенска Перла  получена от  от дестилацията на вино, получено от ферментация при регулирана температура на сортове грозде Перл дьо Касаба, Мускат Отонел.
  • Сливенска Перла Барел, преди бутилиране отлежава в дъбови бъчви за период от 6 месеца.
  • Сливенска Перла 12 годишна, преди бутилиране отлежава в дъбови бъчви за период от 12 години. 

    Ново начало.

    В резултат на дългогодишни усилия за възраждане на сорта Перл дьо Ксаба през 2014 година възстановените масиви влизат в плододаване , а през 2016  година производството на „Сливенска Перла“ се завръща към оригиналната си рецепта. За да бъде отбелязана тази стъпка е предприето цялостно ребрандиране на марката. „Сливенска Перла“ вече има нова,  специално проектирана бутилка, етикет и луксозна черешова тапа, отговарящи изцяло на високия клас и заслужено водещо място на пазара.

     Постиженията на марката разбира се не остават без отзвук и в края на 2017 година на тържествена церемония тя е удостоена със сертификат „Superbrands“, което я нарежда сред най-разпознаваемите брандове в страната.