Expo World

Целият свят в едно изложение

Eко комплекс Флора – мечтаната почивка

В сърцето на Родопите ви очаква едно прекрасно място с красива природа и богата история

Ако още не сте решили къде да избягате от суматохата на града, еко комплекс Флора е идеалното място за отпускане. Красива природа, кристално чист въздух, дружелюбни хора, спокойствие. Тук можете да се заредите с енергия, да се отпуснете истински и да се насладите на магнетичната природа. Еко комплекс Флора е на 15 км.от Пазарджик, в сърцето на Родопите, в Паталеница, едно прекрасно място с богата история.

Ако не знаете, че сте в България, може да решите, че сте попаднали в баш европейско село. Китно, чисто, с кокетни къщи и спретнати дворове. Тревата е идеално окосена, по нищо не отстъпва на прочутия си английски събрат, навсякъде в дворовете се кипрят красиви градински аксесоари. Всичко е много пипнато. Питам възрастна жена, откъде са се учили на този майсторлък. Отговаря ми: “Децата пътуват, гледат кое как, и ни казват какво да направим ”.  В селото живеят и работят и много млади хора, невероятно, но е истина. А много софиянци, също са избрали това чудно село за свой собствен дом след като са се пенсионирали. Други пък си купуват къщи, в които идват през лятото.  Хората тук са спокойни. Както някога гледат тютюн, от време оно той е бил основният им поминък, имат си кокошки, кози, овци, лозя, зеленчуци, овощни градини. Разбира се, повечето от хората работят в Пазарджик, или някъде другаде, но това не им пречи да милеят за родното си село.

Самите те често идват в еко комплекса, било с приятели вечер на вкусна скара или да се потопят в басейна. Това място е истински рай за децата. За тяхната сигурност се грижи Антон Иванов. Той зорко бди за малките палавници, не ги изпуска от очите си нито за миг.

Уютният хотел има 3 единични, 5 двойни, 4 тройни стаи и 2 апартамента, с изглед към планината. Стаите са обзаведени по начин, който съчетава модерното с традиционно българските мотиви и цветове.

Имат собствена баня, телевизор и с възможност за wi-fi. Хотелската част се отоплява с парно с био гориво. Така се пести енергия и се запазва природата, която тук е била наистина щедра.

Между другото, в хотела можете да дойдете и с домашните си любимци. Така всички от семейството ще сте заедно. Разбира се, за това удоволствие се заплаща. Хотелът раполага с вътрешен басейн, подходящ за релакс – с  размери- 4,5метра/2,5 метра. Температурата на водата е минимум 36- 40 градуса.
Водата в закрития басейн за релакс и в джакузито се отоплява и омекотява от еко пелетни системи.

Еко Комплекс Флора притежава сертификат за енергийна ефективност.

Пържените филийки, които ще ви поднесат на закуска нямат равни на себе си.  Със сирене и сладко от горски ягоди, ще си оближете пръстите. Разбира се, можете да поръчате и разни други вкусотийки. За обяд и вечеря – пилешко, свинско, агнешко, след предварителна поръка, зеленчуци, изборът е богат, а готвачките наистина си разбират от работата.

Тук могат да спретнат за вас романтична вечеря на свещи за двама с шампанско и вкусни изкушения. В лятната градина на хотела, можете да ползвате и барбекю. Услугата включва подпалки, дървени въглища, посуда – след заявка.

Масажите ще ви помогнат да се отърсите от напластената умора. На разположение на гостите са и топъл басейн с шезлонги, инфрачервена сауна, голям басейн за плуване с детско отделение и външно джакузи.

Любезните домакини на еко  комплекса могат да организират за вас посещение на паметници на културата, които в района са каж речи на всяка крачка

В с. Паталеница е :  създадена и действа първата театрална детска школа Петровден. Местни деца със студенти, учещи актьорско майсторство в Пловдив всяка година поставят пиеси на Шекспир през лятото. По този повод в селото пристигат гости от цялата страна. Музейната експозиция дава представа за традициите, обичаите, живота в селото. Тук се намират редица културно-исторически паметници. Църквата “Св. Димитър” от 12 век, е недалеч от еко комплекса. Обявена е за архитектурен паметник на културата с национално значение

Гостите на комплекса с особено удоволствие посещават Баткунския манастир  “Св.св.Петър и Павел”, построен през XII век. Той е бил опожаряван два пъти от кърджали и турци. Има сведения че Доспевски е рисувал там, както и че Васил Левски се е укривал в него. Манастирът е почти до село Паталеница, само на 3 км от село Баткун. Пред очите ни се разкрива старинна каменна църква, бели манастирски стени, спретнати монашески килии и подреден стопански двор. Църквичката е малка – еднокорабна, безкуполна, стените  са облицовани с бигор.
За любителите на планината са различните еко пътеки. Както и всякакви занимания с коне. Като се започне от това как да се контактува с конете, необходимите грижи за тях и се стигне до разходка и езда.

Мариета Колева