Expo World

Целият свят в едно изложение

УМБАЛ „Свети Георги” получи Почетния знак на държавния глава

Кметът на Пловдив инж. Тотев връчи Почетния плакет на общината

С официално постановление от 9 май 2014 г. Президентът на Р България Росен Плевнелиев връчи Почетния знак на държавния глава на УМБАЛ „Свети Георги” послучай 135-годишнината на болницата. Отличието бе предадено на изпълнителния директор проф. д-р Карен Джамбазов по време на празника на лечебното заведение от Анна-Мари Виламовска, Секретар на Президента на Републиката, отговарящ за работата на институцията в ресорите наука и здравеопазване.

 

Годишнината на първата основана след Освобождението болница бе уважена от пловдивски депутати – доц. д-р Красимир Мурджев, д-р Джевдет Чакъров, Менда Стоянова, Димитър Лазаров, Атанас Ташков и др. Присъстваха и бивши, отдавна пенсионирани медици, оставили следа в ръководенето и методиката на работа на най-голямата болница в страната, представители на местната и държавната администрации, на Медицински университет – Пловдив.

 

Слово за празника и благословията си към всички, които отдават силите си в полза на лечението на българските граждани, произнесе Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. По повод 135-годишнината градоначалникът инж. Иван Тотев връчи на болницата Почетния плакет на Община Пловдив. Поздравителен адрес бе изпратила д-р Нигяр Джафер, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание. Бих искала да поздравя всички ръководители, медицински специалисти и служители на УМБАЛ „Свети Георги” за професионализма и ентусиазма, за постигнатата организация, за разширяващата се и модернизирана материална база, се казва в обръщението на д-р Джафер.

 

Тя допълва, че според нея е показателен фактът, че през изминалите години в структурата на болницата са разкрити редица нови отделения, които са от изключителна важност, както за съхранение и възстановяване на здравето на българските граждани, така и за здравеопазването като цяло.

 

С приветствия и поздравителни адреси внимание към най-голямата болница в страната оказаха още от Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районната лекарска колегия, УМБАЛ „Александровска”, ВМА МБАЛ – Пловдив, Българската акоциация на професионалистите по здравни грижи и програмни директори на електронни медии в региона и страната.

 

Като знак на признателност настоящото ръководство отличи 16 служители, които имат зад гърба си над 30 години стаж в УМБАЛ „Свети Георги”. Сред наградените са 10 лекари, 5 медицински специалисти и един експерт от отдел „Управление на човешките ресурси“. Дългогодишните служители получиха грамоти и парични премии.

 

Ретроспективно, с фотографии, правени преди повече от един век, настоящият изпълнителен директор проф. д-р Карен Джамбазов представи историята на болницата от основаването й на 1 май 1879 г. като областна болница на Дружество „Свети Пантелеймон” до наши дни.

 

Първият управител на лечебницата е д-р Стоян Чомаков, а персоналът включва петима лекари и една старша сестра. В последвалите няколко години лечебницата е наречена Пловдивска първостепенна болница и придобива статут на държавно лечебно заведение. От Джендем тепе постепенно се премества в настоящата си База 1 на бул. „Васил Априлов“ №15А. База 2 – Хирургичният блок на бул. „Пещерско шосе“ №66, е построена през 1987 г. В наши дни УМБАЛ „Свети Георги“ е единствената база за обучение на студенти на Медицински университет – Пловдив.

 

Персоналът сега наброява 2720 души. Близо 22% от тях са висш медицински персонал – хабилитирани лица: 26 професори и 40 доценти. Лекарите с една специалност са 290 човека или 52% от висшия медицински персонал, а тези с 2 специалности – 156  души или 28%.

 

Броят на леглата във всички 35 клинични звена на болницата е 1345 – най-големият за страната. Очаква се, че след като заработи новото Отделение по фтизиатрия към Клиниката по пулмология, общият брой на местата за прием ще се увеличи на 1385. При основаването си през 1879 г. тя е разполагала с 30 легла, разпределени в 3 дървени бараки в подножието на Джендем тепе.

 

 

Списък с наградени дългогодишни служители на УМБАЛ „Свети Георги”:

 

І. ЛЕКАРИ

 

1. Проф. д-р Тоньо Шмилев – Клиника по педиатрия и генетични заболявания

2. Д-р  Мария Павлова – Клиника по ендокринология и болести на обмяната

3. Д-р Иванка Христова – Клиника по клинична хематология

4, Д-р Ивета Хубавенска – Отделение по клинична патология

5. Д-р Мариана Манова-Маровска – Клиника по лъчетерапия

6. Проф. д-р Мария Малинова – Клиника по акушерство и гинекология

7. Д-р Стефан Димов – Клиника по ортопедия и травматология

8. Д-р Чавдар Атанасов – Клиника по обща хирургия

9. Д-р Васил Бацелов – Клиника по съдова хирургия

10. Д-р Стефан Лазаров – Детска хирургия, ОАРИЛ

 

ІІ. МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ

 

1. Ст. лаб. Тея Цировска – Център по клинична лаборатория

2. Ст. акушерка Дора Мрянова – Клиника по акушерство и гинекология

3. Ст. мед. с. Снежана Делева – Клиника по педиатрия и генетични заболявания

4. Ст. мед. с. Нина Бочева – Клиника по инфекциозни болести

5. Ст. мед. с. Нина Чаталбашева – Клиника по ортопедия и травматология

 

ІІІ. АДМИНИСТРАЦИЯ

 

1. Жана Дойчева – отдел „Управление на човешки ресурси”