Expo World

Целият свят в едно изложение

Креснеското дефиле е дало земеделието на Европа

Открито е ранно неолитно селище отпреди 8000 години

Ранно неолитно селище по поречието на река Струма и село Струмяни откриха археолозите, съобщи  Малгожа  Такулова от регионалния исторически музей в  Благоевград. То е основано от първите земеделци, появили се в този регион. Археолозите работят повече от десетилетие по проект „ Раждането на  Европа”. В екипа участват студенти от Нов Български Университет, както и доброволци от цял свят – Франция, Великобритания, Канада, САЩ, Нова Зеландия дори.

 

Селището е от каменната епоха. Тогава хората не са познавали метала. Археолозите откриха инструменти от камък и кост, намериха остатъци от опожарена къща, основи на каменна пещ, съдове за съхранение на зърно, детско погребение. Община Струмяни им съдейства с работници и логистика, взема сериозно участие и във финансирането на проекта. Малгожа Такулова уточнява : „ Намерихме миниатюрни мъниста от глина, кости на сладководни риби, на коза, овца, свиня, крава. Всичко това говори, че животновъдството се е развивало нормално. А ровът с каменна стена, която спирала хора и животни да влизат в града, е стратегическата част на селището.”

Фондацията, която спонсорира полевото училище – у нас има има над 12 такива „школа”, е „балканско наследство” с изпълнителен директор Иван Василев. Тя е българска, но набира средства навсякъде по света. Над 1000 студенти от 48 държави, от Япония чак, идват на разкопките тук, защото имат интерес от нашата археология. Мисията на екипа е да опази и популяризира балканското културно наследство.

Неолитното селище е на най – ранните земеделци в  Европа. То е второто открито по тези земи – след  селището в съседното село Ковачево. То е било много гъсто населено, хората го напускали, за да намерят нова, по- просторна територия. Първите земеделци идват от Мала Азия, заселват се тук и от долината на средна Струма, а вероятно и на река Марица, тръгват към Европа, твърдят археолозите.

 

                                                                                                                                                Моника   Тончева