Expo World

Целият свят в едно изложение

Уникални очни операции в УМБАЛ „Свети Георги“

Иновативният метод ще бъде показан за първи в България по време на Деветия витреоретинален симпозиум

Иновативни очни операции ще бъдат извършени на 26 октомври в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив. Те ще бъдат показани на живо пред повече от 100 офталмолози на цялата страна по време на Деветия витреоретинален симпозиум, организиран от клиниката.

 

За първи път у нас ръководителят на клиниката проф. д-р Нели Сивкова и световноизвестният гост-хирург д-р Флориан Балта ще оперират очи през разрези, които са по-малки от половин милиметър. Операцията се нарича безшевна 27+G витректомия със 7500 разреза в минута. Тя ще бъде извършена с високотехнологичния апарат Constellation – миниатюрна гилотина, създадена специално за този тип операции. Използваният метод е нов и за Европа – въведен едва преди 2-3 месеца и демонстриран в средата на септември в Лондон по време на 14-ия конгрес „Евроретина”.

 

Витректомията е един от най-съвременните методи за извършване на максимално щадяща хирургия на ретина и стъкловидно тяло. Работи се през 3 отвора с големина 0,4 мм. Подходящи за този тип хирургия са пациенти с дупка на макулата, с мътнини в стъкловидното тяло, с диабетна ретинопатия – усложнение на захарния диабет, и др., обясни проф. Сивкова.

 

Ретината се намира в задната част на окото и е отговорна за възприятието на образите. А макулата е част от ретината, която отговаря за централното зрение. Стъкловидното тяло е подобна на гел субстанция, която изпълва окото и му придава форма. Най-често проблеми с ретината възникват при диабетиците, затова симпозиумът тази година носи заглавието „Диабет и око“, обясниха от Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“.

 

Проф. Сивкова и д-р Балта ще извършат комбинирана хирургия, или т.нар. операция „2 в 1”: премахване на катаракта – старческо перде, и безшевна витректомия – хирургия на ретина и стъкловидно тяло.

 

Първият ден от симпозиума, 25 октомври, включва лекционен курс, който ще се проведе от 13:30 до 18:00 ч. в зала „Пловдив“ на Хотел „Новотел Пловдив“. На следващия ден, 26 октомври, в операционна зала на Клиниката по очни болести на пловдивската университетска болница от 9:00 до 13:00 ч. ще се извършат операциите. Посредством сателитна аудио-визуална връзка те ще се излъчват директно на екран в Новотел Пловдив, а присъстващите в залата гости ще имат възможността в реално време да задават въпроси на хирурзите.

,

 

Официалното откриване на Деветия витреоретинален симпозиум на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ е в събота, 25 октомври, от 13:30 ч. в зала „Пловдив“ на Хотел „Новотел Пловдив“.

 

При интерес от Ваша страна, между 9 и 13 часа на 26 октомври, неделя, можете да наблюдавате операцията от зала „Пловдив – 1” в Хотел „Новотел Пловдив“, където ще бъде осъществена сателитната връзка.

Ако искате да вземете интервю от хирурзите, можете да го направите във времето между 9:30 и 12:30 ч. – между операциите, в  Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив, Хирургичен блок на бул. „Пещерско шосе“ №66, 6 етаж, Рапортна зала.