Expo World

Целият свят в едно изложение

Христо Пацов, издателство Потайниче

Четящите хора стават все повече

Какво ново предлагате тази година на алея на книгата?

Тази година от издателство „Потайниче“ предлагаме няколко интересни нови заглавия – това са красивата детската книга „Хипу в света на сънищата“ от Галя Дунчева-Дара и Сева Ники, сборникът с разкази за обречената любов „Невъзможната“ от Магдалена Георгиева, забавното фентъзи „До дъно!“ от Мирослав Костов, концептуалната картинна книга „Приятели. Какво са приятелите?“ от Милена Радева, както и третата книга от поредицата леки криминални романи за частния детекнит Пирин Вихренски „Пипалата на миналото. Част 1“ от Орлин Чочов.

Предлагате ли някакви отстъпки?

Разбира се, предлагаме отстъпки от около 20%.

Във века на ИНТЕРНЕТ има ли ревностни почитатели все още ни книгите?

Има и доказателство за това е дори самата Алея на книгата. Всъщност при читателите няма толкова голямо разделение на почитатели на хартията и на електронните устройства – много хора четат и на двата носителя.

Как подбирате заглавията, авторите?

Бъдещите си автори откриваме по всевъзможни начини. Много хора сами ни търсят и ни изпращат своите ръкописи, други откриваме във виртуалното пространство и социалните мрежи, правим им предложение за издаване… Търсим добре написаната книга, която да не отстъпва на другите в жанра си.

Какво ново предстои?

Издателство „Потайниче“ няма жанрова насоченост, издаваме много разнообразна литература от български автори. А съвсем скоро ще обогатим каталога си и с комикси, например. Списъкът с бъдещите ни издания е дълъг и включва три романа – детският „Нобел, или околосветското пътуване на един полярен мечок“ от Вяра Тимчева, фентъзито „Седмият ангел“ от Валентина Вълчева и тийнейджърският „Фаворитка“ от Силвия Ръженкова, няколко стихосбирки, детски книги с красиви илюстрации за различни възрасти и дори една книга с притчи – „Бодлите на розата“ от Поля Станчева.

Книгата дали все още е сред най-ценните подаръци?

Ценността на подаръците зависи от получателя им, от неговото отношение, от неговата оценка. Затова и универсален подарък няма. Книгата продължава да е ценен подарък, особено качествено произведеното красиво издание с високостойностно съдържание, но тя би била оценена предимно от любителите на книгите, четящите хора. За щастие те стават все повече.

 

Мариета Колева