Expo World

Целият свят в едно изложение

Апарат за ранна диагностика на детското зрение

Авторефрактометърът е на стойност 18 хил. лева, с него ще се диагностицират и проблеми с очите при недоносени деца

Детски авторефрактометър на стойност 18 хил. лева дари днес „Зонта клуб“ – Пловдив на УМБАЛ „Свети Георги“. Лично президентът на клуба г-жа Елена Кабир връчи дарението на изпълнителния директор на лечебното заведение проф. д-р Карен Джамбазов.

 

Дареното техническо оборудване е последен модел Plusoptix A09, с пълна окомплектовка от принтер, монитор, маса, клавиатура, мишка, флаш памет и пълен набор от 4 лиценза. Апаратът ще се използва в детския кабинет на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“, който се намира в Хирургичния блок на лечебното заведение.

 

Скъпоструващият апарат осигурява безконтактно надеждно и бързо определяне на диоптричната сила на детското око и ще се използва за пациенти в изключително ранна възраст, на които им е трудно да останат неподвижни за по-дълъг период от време. Новата придобивка ще помогне и в случаите на т.нар. мързеливо око – наличие на ниско зрение без да има заболяване, което да предизвика това.

 

При недоносените деца рефрактометърът ще гарантира по-ранна диагностика и лечение, а не трябва да се забравя, че ретинопатията при преждевременно родените е една от водещите причини за детска слепота в развитите страни и страните със среден доход, обясниха от Клиниката по очни болести. Вече има 7-месечно бебе, на което са предписани очила, разказаха д-р Васил Маринов и д-р Теодора Боева, които работят в Детския очен кабинет.

 

Те обясниха, че в кабинетът не само ще се поставят диагнози, но и ще провежда цялостното лечение на всеки малък пациент, като по този начин на родителите ще бъде спестено посещаването на други оптични кабинети, лаборатории или болници. Децата ще имат електронно досие, в което ще се вписва всяка нова информация, подчертаха от УМБАЛ „Свети Георги“.

 

„Зонта клуб“ – Пловдив събра средствата за рефрактометъра в рамките на проекта си „Виждай ясно живей щастливо”, който стартира през лятото на 2013 г. За целта клубът организира няколко благотворителни инициатива. Първата е осъществена съвместно с Фондация „Шнайдер Електрик“, в рамките на нейния проект „Използвай краката си” за провеждане на различни активности на открито с участието на много млади хора, членове на велоклубове, спортисти и приятели. Те се включиха в акция за ходене, тичане и каране на велосипеди за набиране на голям брой изминати километри. За всеки километър фондацията дари по 1 лев на „Зонта –клуб“. Така бяха набрани първите 6460 лева за проекта „Виждай ясно, живей щастливо“.

 

В Седмицата на благотворителността, организирана от Община Пловдив през 2013 г., клубът инициира благотворително приготвяне на супа, на площад „Централен“ с атрактивното участие на шоумена кулинар Ути Бъчваров. Така бе събрана още една част от сумата. Още средства бяха осигурени в навечерието на Коледа на 2013 г., когато клубът проведе традиционната за града благотворителна инициатива „Коледна приказка“.

 

На 27 март 2014 г. по време на пролетния благотворителен бал на Жълтата роза, проведен под мотото „Подай ръка –сбъдни мечта, вдигни очи и виж света“, беше събран остатъкът от необходимата сума – 9 хил. лева.