Expo World

Целият свят в едно изложение

Седем изключителни политически проекти от България са финалисти на международния конкурс „Награди за иновации в политиката“ 2019

Финалистите от България

След приключването на местните избори в България, отново сме на политическа вълна – наближават международните награди Innovation in Politics Awards 2019 (IPA). Традиционно престижните награди отличават най-иновативните политически практики в цяла Европа.

И тази година България заема своята важна роля в конкурса, постигайки рекорден брой от 7 финалиста. Проектите от страната ни успяха да впечатлят международното жури в конкурса, състоящо се от 1067 граждани от всички европейски страни. Българските финалисти ще се борят с 80-те избрани от цяла Европа, който успяха да впечатлят журито със своя иновативен подход и смели решения.

 

Финалистите от България са:

Донка Михайлова – новият стар кмет на Община Троян. Тя запазва своята лидерска позиция в общината като спечели изборите с 52.72% от гласовете в града. Михайлова има реални шансове за успех и на наградите „Иновации в политиката“ с проекта си „Здравословно хранене в детските ясли и градини“. Европейското жури на IPA са впечатлени от иновативния подход на община Троян, създавайки собствена овощна градина и оранжерия за отглеждане на зеленчуци, за да могат децата в яслите и детските градини да получават по-здравословна храна.

Друг финалист на наградите „Иновации в политиката“ е Георги Кабзималски, който печели пети мандат като кмет на община Рила. Той е и финалист на наградите „Иновации в политиката“ с проекта „Достъпен туризъм за всички“. Проектът пребори тежката конкуренция на IPA с иновативната услуга асистент-екскурзоводи за хора с увреждания, която е успешно внедрена единствено и само в Община Рила

.

Калин Каменов също е финалист в наградите „Иновации в политиката“. След успеха си на местните избори в България той ще бъде кмет на община Враца за втори мандат. Той обаче впечатли европейското жури с проекта „Умна библиотека: осигуряване на достъп до информационни технологии за възрастното поколение“.  Иновативният проект „Smart Lib” е комуникационен център в библиотеката във Враца, който помага на хората над 55 години да имат достъп до различни технологии в района.

Йордан Йорданов, кметът на община Добрич, бе избран за втори мандат в града си и е отново финалист на международните награди също за втора година. Журито на „Иновации в политиката“ даде своя глас на финал да отиде съвместния проект на община Добрич и социалното предприятие на фондация „Св. Николай Чудотворец“ – „Чудната градина: социален проект за повече възможности“. В специалната оранжерия работят само младежи с интелектуални затруднения, който отглеждат различни видове растения.

Ивелина Атанасова е другият финалист на наградите „Иновации в политиката“ 2019 с проекта на фондация „Дигиталните деца“ DigitalKidZ® STE(А)M Клуб . Проектът е финалист в цели две категории – Цивилизация и Просперитет. Това е образователна програма, разработена от екипа на фондацията, и базирана изцяло върху игрови принципи на деца между 7 и 12 години. DigitalKidZ има за цел да повиши мотивацията за учене при децата, да насърчи комуникационните умения, работа в екип и работа в чуждоезикова среда.

Министърът на образованието и научката, г-н Красимир Вълчев, също попада сред финалистите с проекта „Иновативните училища: подобряване на качеството на образованието“. Тази находчива инициатива на МОН служи като модел за изграждане на нова образователна парадигма, чрез която учениците могат да подобрят своите образователни резултати, да засилят критичното мислене и креативност чрез иновативни образователни процеси.

Гала церемонията по повод най-престижните награди за иновации в политиката ще се проведе на 4-и декември 2019 в сърцето на политически Берлин – Spreebogen, където домакини на събитието ще бъдат Федералното Канцлерство и лично Канцлера на Германия. A гостите от цяла Европа ще бъдат посрещнати и приветствани лично от президента на Германия, както и от кмета на Берлин. Tова е ясен знак, че стартиралата във Виена инициатива успява да бъде значим фактор в политическия живот на Европа, показвайки добрите примери и поставяйки стандартите в политиката – такива, каквито трябва да бъдат – в полза на обществото.

За последните три години Innovation in Politics Institute успя да намери положителни политически практики, иновативни проекти и безценен опит от цяла Европа, които ежегодно събира на едно място под формата на уникално по рода си книжно издание. По този начин, проектите на българските финалисти служат като вдъхновение за всички както на национално, така и на международно ниво.

Официален представител на конкурса в България е комуникационната агенция All Channels Communications в партньорство със Съвета за младежка политика и агенцията за иновации Innovation Starter.

 

# # #