Expo World

Целият свят в едно изложение

Старо училище в Бояна се превърна в приказна детска градина

Общественото строителство ще бъде отличено от LUXURY Property AWARDS 2018

Общественото строителство в България вече не отстъпва по лукс на жилищното,  обобщава международното жури на Осмото издание на престижните награди  LUXURY Property AWARDS 2018. Наградите ще бъдат връчени 10 октомври 2018 г. в балната зала на хотел Premier BW – София. 

Партньорите на конкурса номинираха старото Боянско училище, което вече е модерна детска градина за две групи.
Проектът спазва изискването спалните и занималните да осигуряват 4 м² площ на дете и необходимата площ на терена по 25 м² на дете е включена в площната характеристика. Гардеробите и санитарните възли отговарят на нормите.
На кота -2,72 са разположени: покрит вътрешен двор, физкултурно-музикален салон, информационно-учебен център,
помещение за приемане на храна и помещение за отпадъци, помещение за персонал със санитарен възел, склад за уреди и котелно. Покритият вътрешен двор е център на обемно-пространствената композиция на детската градина. Неговото базиликално осветление и отворената остъклена по цялата височина северна фасада осигуряват равномерна и защитена отнепосредствените слънчеви лъчи дневна светлина. Височината на вътрешния двор от 8,33 м до цирлихта и 6,42 м до таванската плоча осигурява пространствен комфорт и възможност децата да играят в него и във времето когато атмосферните условия навън не са подходящи за пребиваване на открито. 

 Тухлената зидария по стените на вътрешния двор, която завършва със скрито осветление непосредствено под таванската плоча създава пространствения фон за едно богато озеленяване. Между базиликалното остъкляване и цирлихта също е разположено скрито осветление, което допълва дневната светлина и дава възможност вечерно време изкуственото осветление да се включи естествено в интериора. Покритият вътрешен двор поема функции включени както във физкултурно-музикалния салон така и от информационно-учебния център. По този начин разположените на едно ниво функционални пространства взаимно се обогатяват и създават усещането за пространствен комфорт в детската градина. 

В покрития вътрешен двор се използва съществуващата настилка – червени Лесидренски павета, брекчия и червени Лесидренски плочи. Стълбата, която свързва ниво -2,72 с ниво ±0,00 също използва съществуващата настилка. Във физкултурно-музикалния салон подът е с спортна винилова настилка, а стените са гипсокартон и боядисани с латекс. Външните стени разположени на изток и север са топлоизолирани съгласно изчисленията приложени към ОВ проекта. Топлоизолацията е 8 см от минерална вата.
  Чуждестранни експерти ще оценяват и тази година кандидатите за Стротелните Оскари. Председател на журито е  мистър Клифърд Джон Портлок – един от водещите строителни индустриалци в Англия. 

Конкурсът, организиран за осма поредна година от агенция за публични комуникации VIP Communication PR, ще отличи строителството от високия клас, което доказа, че е на европейско и световно ниво. Ще бъдат връчени призове в следните категории: Цялостен принос в луксозното строителство и архитектура, Луксозно жилищно строителство, Луксозно обществено строителство, Луксозен морски, планински и градски
комплекс, Идеен проект, Пространствен дизайн за интериор и екстериор, Мебелен дизайн, Реновирано Строителство, Локация на годината и други.
Две нови категории са включени в номинациите – награди за брокери и агенции на недвижими имоти, както персонални призове за архитекти, строители и инвеститори. Малки и големи общини ще бъдат отличени за техните благоустройствени проекти. Подробности в сайта на организаторите: http://vipcompr.com/

Събитието ще популяризира и инициативата на PR-агенция ВИП
Комюникейшън за подпомагане на социално слаби отличници, които искат да останат да учат и да работят в България. Под патронажа на Ротари Клуб Самоков и ERP България.
Партньори на Строителните Оскари са Камарата на архитектите в
България, Българска предприемаческа камара, Националната строителна федерация и Международната академия на архитектуратата.